* Породице у којима се у 2020. години роде близанци или тројке добиће једнократну новчану помоћ од 10.000 динара из буџета Општине Сремски Карловци. * Висина родитељског додатка за децу рођену у овој години, без обзира на редослед рођења, 20.000 динара. * Министарство одбране упутило је позив свим младићима рођеним 2002. године и старијих годишта који нису уведени у војну евиденцију да се јаве у Центар Министарства у згради Магистрата у Сремским Карловцима ради увођења у војну евиденцију. Регрут који се уводи у војну евиденцију треба да дође средом до 28. фебруара од 9 до 15 часова и да понесе личну карту. * На подручју Сремских Карловаца на крају 2019. године 312 незапослених, од тога 182 жене.* Просечна плата исплаћена у октобру 2019. године на подручју Сремских Карловаца 50.935 динара, што је за 9% више него у истом месецу 2018. године. * Просечна цена метра квадратног непокретности за утврђивање пореза на имовину у првој зони на подручју Сремских Карловаца за куће 39.600 динара, а за станове 63.400 динара. * На подручју Сремских Карловаца од јануара 2021. године биће забрањена употреба пластичних кеса.* Видиковац на Магарчевом брегу затворен за посетиоце до краја марта 2020. године. * Покрајинска влада  донела решење да матерински додатак за незапослене мајке за треће или четврто дете у 2020. години износи 15.000 динара месечно.* Нада Остојић Агбаба добитница споменице и ордена за несебичну, вишедеценијску помоћ избеглим, прогнаним и интерно расељеним лицима. Високо признање недавно уручио републички комесар за избеглице, Владимир Цуцић. * Расписан јавни позив за финансирање и суфинансирање  годишњих програма спортских организација у 2020. години. Рок за доставу пријава 6. фебруар.*

STUDENTI VISOKE ŠKOLE ZA VASPITAČE IZ VRŠCA POSETILI KANCELARIJU ZA INKLUZIJU ROMA

Kako bi nastavili proces očuvanja, negovanja i razvoja romskog jezika u institucijama i ustanovama, Kancelarija za inkluziju Roma i Matica romska pokrenuli su 2009. godine inicijativu za otvaranje studijskog programa za vaspitače na romskom jeziku u Vršcu. Pokrajinska vlada podržala je tu inicijativu, te je pre deset godina upisana prva generacija studenata.

U okviru redovinih aktivnosti Kancelarije za inkluziju Roma i direktora Miloša Nikolića, danas su studenti sa studijskog programa za vaspitače na romskom jeziku u Vršcu, posetili Kancelariju i razgovarali sa stručnim saradnicima i direktorom. Sudente je najviše zanimalo na koji način mogu da ostanu u kontaktu sa Kancelarijom i nakon okončanja studija, kako bi lakaše došli do zaposlenja u struci. Oni su pohvalili novu pokrajinsku strategiju koju sprovodi Kancelarija za inkluziju Roma a gde je naglasak na obrazovanju i zapošljavanju. Većina studenata se složila da Kancelarija za inkluziju Roma treba što češće da promoviše rad Visoke škole strukovih studija za vaspitače u Vršcu, kao i da upozna građane, a naročito pripadnike romske zajednice, o mogućnostima koje ova visoškolska ustnova pruža. To je, kako je ocenjeno, jedan od najefikasnijih načina da se želje za studiranjem mladih u ovoj ranjivoj populaciji povećaju.

Direkektor Kancelarija za inkluziju Roma Miloš Nikolić, zahvalio je studentima što su pokazali veliko interesovanje za aktivnosti institucije na čijem je čelu, podsetivši da je njegov sledeći potez, kada je reč o obrazovanju romske zajednice, da se kreira mreža studenata romske nacionalnosti, bez obzira na kom faklutetu studiraju. Tačna i ažurna evindecija u velikoj meri će posle uspešno završenih studija pomoći u pronalaženju odgovarajućeg posla u struci, poručio je Nikolić.

Razgovor u Kancelariji za inkluziju Roma potekao je u prijatnoj atmosferi, a studenti su izrazili želju da se kontakti na obostrano zadovoljstvo intenziviraju, kako bi se što bolje informisali o svim aktivnostima koje ova institucija sprovodi.

Studenti Visoke škole strukovih studija iz Vršca boraviće u Novom Sadu dva dana. Predviđen je, između ostalog, obilazak gradskih i pokrajinskih institucija koje su od posebnog značaja za romsku zajednicu, zatim kulturno-istorijskih znamenitosti, redakcije na romskom jeziku RTV, kao i Sremskih Karlovaca.  Najavljen je i susret sa prof. dr Zoranom Miloševićem, pokrajisnkim sekretarom za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, a u večernji časovi rezervisani su za uživanje u Srpskom narodnom pozorištu.

Projekat podržava Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?