* Окончана два модула пројекта Центра за културу, едукацију и медије „Академац“ –  „Унапређење медијске комуникације са маргинализованим грађанским групама“. Предстојећи модул: Етика и друштвена одговорност (17.12.2019). * Просечна нето плата исплаћена у септембру 2019. године на подручју Сремских Карловаца 49.698 динара, што је за 9,1% више него у истом месецу 2018. године. * Видиковац на Магарчевом брегу затворен за посетиоце до краја марта 2020. године. * Од 1. јануара 2020. поскупљује РТВ претплата са 220 на 255 динара месечно. * Центар за културу, едукацију и медије „Академац“  почео активности за упис Карловачке бербе грожђа на листу нематеријалне културне баштине Србије. *

Sremski Karlovci postaju univerzitetski centar Srbije

Sremski Karlovci uskoro bi mogli da postanu univerzitetski centar Srbije, sa najboljim studijskim programima svih fakulteta, a sve u cilju privlačenja stranih studenata. Inicijativa Ministarstva prosvete da Sremski Karlovci postanu akademski centar naše zemlje, dobila je zeleno svetlo na poslednjoj sednici Vlade Srbije.

Inicijativa Ministarstva prosvete da Sremski Karlovci postanu akademski centar, dobila je zeleno svetlo na poslednjoj sednici Vlade Srbije. Doneta je odluka da se formira radna grupa za izradu nacrta zakona o Sremskim Karlovcima, koji su središte kulturno-istorijskog nasleđa Srbije.
U radnoj grupi biće predstavnici tri ministarstva – prosvete, kulture, trgovine, a cilj je da se u Sremskim Karlovcima izgradi novi univerzitetski centar koji će imati najbolje studijske programe sa svih naših univerziteta i ličio bi na nemački Hajdelberg, mađarski Pečuj.
Novi akademski centar bio bi prvenstveno namenjen strancima koji žele da studiraju u našoj zemlji, ali i studentima iz Srbije. Predavači bi bili najbolji domaći i strani profesori, a Srbija za realizaciju tog projekta ima veliku logističku podršku nemačke pokrajine Baden-Virtemberg. Planirano je da novi univerzitetski centar nikne na prostoru, gde veći deo od 10.000 kvadratnih metara pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
„U projekat će se uključiti i Srpska pravoslavna crkva, pošto će deo programa biti posvećen pravoslavlju, a što ćemo raditi sa državama čija je to tradicija, poput Grčke, Kipra, Rusije“, kažu u Ministarstvu prosvete.
Sav crkveni prostor, kako kažu, koji ima veliki istorijski značaj i površinu od oko 10.000 kvadratnih metara, biće iskorišćen za nastavu, biblioteke i druge potrebe tog novog univerzitetskog centra.
Аутор К.Л.

Login

Lost your password?