* Влада Србије донела Одлуку о образовању Радне групе за израду нацрта Закона о Сремским Карловцима. * Поводом наступајућег јубилеја 800 година од проглашења аутокефалности Српске православне цркве, Карловачка гимназија и Издавачка кућа ДАТА Статус организују 29. новембра у 19 часова у Свечаној сали Гимназије промоцију књиге „Српска православна црква и осам векова историје у слици и речи“. * Промоција књиге „Монаштво Карловачке митрополије“, аутора епископа шумадијског Саве и Стевна Бугарског, биће одржана у Карловачкој богословији 1. децембра у 19 часова. * Од почетка августа Карловачки лист део текстова објављује и на Ромском језику. *

RASIZAM NAD ROMIMA

U rasističkim napadima širom Evrope u minuloj deeniji, ubijeno je oko 300 pripadnika romske nacionalnosti.

Ovo su samo neka od svedočenja Roma iz Slovačke, Rumunije, Ukrajine i Albanije zabeležena u Međunarodnom romskom kalendaru:

“Skoro na svakom zidu kafića i stambenih blokova pise „Cigane u gasne komore“, „Crni psi“. Ponekad nam se čini da je to rat iz koga ne možemo pobeći. Živimo u stalnom strahu. To je loše za našu decu. Puni su energije, a ne mogu da idu napolje da se igraju. Psi imaju više slobode od nas. Bar se ne plaše da izadju napolje.”

„Moj sin je prebijen, ja sam prebijen, a prebijeno je i troje dece mog sina. Jednogodišnja devojčica u našoj porodici bila je tako teško povređena, da sam mislio da neće preziveti.”

„Policija je upala u svaku kuću i izvukla sve ukućane, muškarce, žene, decu. Policajci su onda stali u dva reda, formirali špalir i terali sve muškarce da prolaze pored njih. Dok su oni prolazili udarali su ih štapovima i pendrecima.”

„Uvek smo imali ‘bele’ prijatelje. Pre nekoliko godina, neki od njih su se promenili i došli ne da se druže s nama, već da uzmu našu zemlju i naše kuće. Sada mi Romi živimo u lošim uslovima. Živela sam u gradu, u stambenom bloku, ali sam se preselila ovde zato što su mi uništili dom. Nisam prijavila policiji pošto nisam želela da mi prebiju decu.”

Prema podacima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Evropskog centra za prava Roma, u rasističkim napadima širom Evrope od 1990. godine ubijeno je više od 60 pripadnika romske nacionalnosti. Situacija je naročito alarmantna u istočnom delu kontinenta, mada ni nemačke neonacističke grupe ne zaostaju puno za svojim českim, rumunskim i slovačkim istomišljenicima.

Rumunska javnost digla se na noge kada je njihovu fudbalsku reprezentaciju francuski novinar nazvao „ciganskim virtuozima“, a parlament te zemlje je 1995. zakonski redefinisao Rome kao cigane, ne bi li ih razlikovali od etničkih Rumuna. Da Evropa treba da drugačije posmatra svoje građane tamnije puti smatra i Adam Bartoš koji u svojoj knjizi o istoriji Roma podseća da su „cigani poznati kao kradljivci kokoši i trgovci koji umeju da varaju kada prodaju kola, ali oni nikada nisu organizovali rat, proizvodili bombe i progonili druge“.

Tekstovi su deo projekta “Naša reč”, koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?