* Влада Србије донела Одлуку о образовању Радне групе за израду нацрта Закона о Сремским Карловцима. * Локална самоуправа донела Програм мера техничке заштите објеката у саставу просторно културно-историјске целине од 2018. до 2021. године. У буџетском фонду за обнову наслеђа у 2018. години 50 милиона динара. * Од почетка августа Карловачки лист део текстова објављује и на Ромском језику. *

NACIONALNI TIM ROMA SRBIJE USPEŠAN U SLOVENIJI

Timski rad i sportski duh od velikog su značaja za integraciju Roma i Romkinja kroz sport. Razvoj i inkluzija imaju ogroman značaj u procesu integracije Republike Srbije u Evropskoj uniji, ali i veoma bitan uticaj na svest romskog naroda. Značajne promene za razvoj Roma i Romkinja u našoj zemlji kroz sport, vizija su mladog Milorada Popovića, osnivača Nacionalnog tima Roma Srbije.

Od 29. septembra do 1. oktobra, organizovane su četvrte romske sportske olimpijske igre u Murskoj Soboti u Sloveniji. Na ovom prestižnom takmičenju učestvovalo je pet grupa nacionalnih romskih timova uzrasta od osam do 12 godina, s tim što je u ekipi Roma iz Srbije bilo i dva najmlađa takmičara na romskoj olimpijadi iz Vojvodine. Nacionalni tim Roma Srbije na Olimpijadi predstavljali su najmlađi takmičari, uglavnom fudbaleri i atletičari.

Fudbalski seniorski tim Roma iz Srbije uspeo je da pobedi u finalu favorizovani Nacionalni tim Roma iz Slovenije rezultatom 5:3.

Viđena je odlična igra jednog i drugog tima, puno lepih poteza i nekoliko fantastičnih golova. Kapiten Nacionalnog tima Roma Srbije Damir Kurtiši, pokazao je još jednom zašto je upravo on kapiten tima iz Srbije.

– Srećan sam i zadovoljan igrom koju smo pružili, malo nam je desna strana škripala po boku, ali je kasnije sve došlo na svoje. Iskoristiću priliku da se zahvalim organizatorima i našem Nacionalnom stručnom štabu, a posebno Miloradu Popoviću koji je uložio mnogo napora da dođemo na ovo takmičenje i da ga na kraju i osvojimo. Presrećan sam što sam, po mišljenju stručnih konsultanata, baš ja bio kapiten, mada moram da istaknem da bez mojih saigrača, koji su zaista uložili svoj maksimum, ne bih uspeo da i ovaj put iznesem odgovornost koja je bila na meni – rekao je Kurtiši.

Osim seniorskog nacionalnog tima Roma iz Srbije, na Olimpijadi su učestvovala i romska deca iz Srbije, uzrasta od osam do 12 godina, koja su u svim disciplinama imala veoma zapažene rezultate. Najveću pažnju privukla je finalna fudbalska utakmica između dečaka iz Srbije i Slovenije. Naši mališani su izgubili u poslednjim sekundama meča i na kraju rezultat je glasio 5:4 u korist domaćina. Za najboljeg igrača na turniru proglašen je Gusti Ivanov iz nacionalnog tima Roma Srbije koji je u finalnoj utakmici postigao četiri gola, a za najboljeg golmana proglašen je Dušan Nedeljković, koji je, između ostalog, od 2015. godine i prvi golman reprezentacije Srbije u mlađim kategorijama.

– Žao mi je što nismo uspeli da osvojimo ovaj turnir. Mislim da smo od svih ekipa na turniru pokazali najviše. Drugo mesto u ovako jakoj konkurenciji, nije loš rezultat, ali se nadam da ćemo sledeći put imati malo više sreće i da ćemo podići pobednički pehar – kratko je prokomentarisao kapiten Nacionalnog tima Roma iz Srbije za uzrast do 13. godina Dušan Nedeljković.

Organizator četvrte romske olimpijade, Didi Horvat iz Murske Sobote, na zatvaranju igara iskoritio je priliku da se svim učesnicima zahvali i da ih pozove na prvo Evropsko prvestvo u fudbalu za romske nacionalne timove, koje će biti održano početkom juna naredne godine.

– Pripala mi je velika čast da ja budem organizator četvrtih romskih Olimpijskih igara. Zahvaljujem se svima na učešću, a naročito Sportskom savezu Slovenije, kao i Olimpijskom komitetu koji je obezbedio sve potrebne resurse kako bi se ovo  takmičenje organizovalo. Još jednom smo pokazali čitavoj Evropi da je romska nacija veoma talentovana i da možemo da se nosimo i sa najvećim svetskim reprezentacijama u mnogim sportovima. Posebno sam zadovoljan našom decom koja su pokazala veliki sportki duh i fer-plej. Ceo svoj radni vek proveo sam u sportu, pre svega u fudbalu. Zato sam odlučio da naredne godine organizujemo prvo romsko Evropsko fudbalsko prvenstvo, ovde u Sloveniji. Dobio sam maksimalnu podršku Sportskog saveza Slovenije za ovaj veoma veliki poduhvat. Na turniru će učestvovati šest nacionalnih timova Roma iz Evrope. Ovim putem pozivam njihove matične zemlje da daju podršku svojim Romima, kako bi smo tu sportsku manifestaciju učinili što boljom i kvalitetnijom.

Milorad Popović, direktor romskog sportskog društva “Sloboda” i kreator nacionalnog tima Roma iz Srbije, rekao je da je prezadovoljan postignutim rezultatima i da nakon svih osvojenih medalja, očekuje još veću podršku od nadležnih institucija i sportskih saveza.

– Pokazali smo ogromnu volju i sportski duh na ovim olimpijskim igrama. Iako smo imali velikih problema da odemo na ovo takmičenje, uspeli smo da svoju zemlju prezentujemo na najbolji mogući način. Iskoristiću priliku da se zahvalim Sportskom savezu Srbije, a posebno Goranu Marinkoviću, na velikoj pomoći, pokrajinskom Sekretariijatu i gospodinu Vladimiru Batezu, koji nam je obezbedio prevoz i dao podršku. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo i našim prijateljima iz romske zajednice u Vojvodini koji su stali uz nas i podržali nas imenom i prezimenom, ali i idejom koju smo uspeli da predstavimo kao inkluzivnu i kao nacionalnu, što je od izuzetne važnosti, kako za pripadnike romske zajednice tako i za većinsko stanovništvo.

Pre meča svi fudbaleri su poslali jasnu poruku svetu da je “Rasizam” zabranjen u njihovom okruženju i van njega. Program Saveta Evrope “Briswa”, rasprostranjen je širom Starog kontinenta i sveta, a ima zadatak da promoviše različitost, toleranciju i borbu protiv rasizma.

Tekstovi su deo projekta “Naša reč”, koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?