* Трговински објекти у Сремским Карловцима који раде суботом од 4 до 7 часова намењени за грађане старије од 65 година: Микромаркет НС – Прерадовићева 5а, Микромаркет НС – Браће Анђелић 7, Микромаркет НС – М. Стратимировића 34, Микромаркт НС – Петроварадинска 31, Месара Буба – Прерадовићева 16, Месара Буба – Прерадовићева 13, Арчи плус – М. Стратимировића 25, ДТЛ Персу – М. Стратимировића 2а. * Општинска изборна комисија прогласила три изборне листе за изборе који ће бити одржани 26. априла: 1. Александар Вучић – за нашу децу; 2. Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије Јединствена Србија – Драган Марковић Палма; 3. Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка. * Пензије за март биће, уз 4.000 динара помоћи, исплаћене у целости 10. априла. * На подручју Сремских Карловаца на крају 2019. године 312 незапослених, од тога 182 жене.* Просечна цена метра квадратног непокретности за утврђивање пореза на имовину у првој зони на подручју Сремских Карловаца за куће 39.600 динара, а за станове 63.400 динара. * На подручју Сремских Карловаца од јануара 2021. године биће забрањена употреба пластичних кеса.*

ISTIČE ROK ZA PLAĆANJE PAUŠALNOG POREZA

Preduzetnicima koji porez plaćaju u paušalnom iznosu danas ističe rok za plaćanje mesečnih obaveza za januar 2020. godine.

U Poreskoj upravi podsećaju da je stupio novi sistem po kome se poreska rešenja za oko 115.000 paušalaca u Srbiji dostavljaju isključivo elektronski preko portala ePorezi. Poresko rešenje za ovu godinu u svoje elektonsko sanduče već je dobilo oko 95.000 preduzetnika – paušalaca.

Za otvaranje naloga neophodno je da se instaliraja aplikacija sa sajta ePorezi, ali i da se pribavi kvalifikovani elektronski sertifikat. Za ulazak na portal ePorezi i sanduče u kome je poresko rešenje potrebna je lična karta sa čipom, uz koju se besplatno u MUP-u dobija šifra, odnosno PIN kod. Pored MUP-a, kvalifikovani elektronski sertifikat izdaju i Privredna komora Srbije, PTT, Halcom i E-Smart Systems, ali oni naplaćuju izdavanje elektronskog potpisa.

Prvi put je uveden i kalkulator obračuna poreskih rešenja, pa budući preduzetnici mogu da provere da li uopšte mogu da plaćaju paušalno porez, kao i da unapred izračunaju koliki će im porez biti. Takođe, ovim je ceo sistem za preduzetnike automatizovan pa paušalci mogu da registruju firmu, započnu poslovanje, dobiju poresko rešenje, plate poreze i doprinose bez odlaska u poresku filijalu.

U Poreskoj upravi kažu da će novoosnovani preduzetnici u roku od 48 sati od dana registracije u APR-u moći da dobiju rešenje o poreskoj obavezi u elektronskoj formi.

Zajedno sa automatizacijom nova Uredba za paušalno oporezivanje donosi i promenu poreske osnovice, što će posebno da pogodi IT sektor u kom veliki broj preduzetnika posluju kao paušalci. Faktor pri određivanju osnovice više neće biti opština u kojoj je firma registrovana, već tržišni uslovi u kojima se delatnost obavlja.

Mlađi od 30 godina i stariji od 55 godina će imati olakšice, kao i oni koji su preduzetnici manje od tri godine. S obzirom da se osnovice značajno povećavaju, država je odlučila da ograniči rast od 10 odsto u naredne tri godine.

Ono što je krajem prošle godine izazvalo najveću pažnju paušalaca je test samostalnosti koji bi trebalo da utvrdi da li poslodavci koriste status paušalca da plate manje poreze i doprinose umesto da ih zaposle na neodređeno. Ovaj propis stupa na snagu od 1. marta.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?