Qatar diplomatic crisis. Saudi Arabia, the United Arab Emirates and Bahrain, three of six members of the Gulf Cooperation Council (GCC), along with Egypt, announced on Monday that they were severing diplomatic ties with Qatar.

Qatar’s foreign ministry reacted by saying it regretted the Arab countries’ „unjustified decision“.    

У СУСРЕТ БОЖИЋУ

У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику – Божићу, свечано расположење у Сремским Каровцима почиње још од Никољдана, када Саборни храм слави свог заштитника. Наредне три недеље славе се свечаним ручком, обележавајући породичне празнике посвећене деци, мајкама и очевима, који доприносе јачању породице. Последњи дан пре Божића је уједно и последњи дан божићног поста. На Бадњи дан, 6. јануара у 8 часова ујутру биће служени Царски часови и лутургија Св. Василија Великог, док ће у 17 часова бити велико повечерје. Након вечерњег богослужења, односно око 18 часова на Тргу испред Саборног храма, уз пригодан културно-уметнички програм и послужење народа, биће организовано налагање бадњака. Светлошћу ватре распршује се мрак празноверја, неверовања и незнања, а грејање око ватре симболизује загревање љубави. Слама подсећа да је на њој рођен Исус Христ, а њеним уношењем у домове, уноси се благослов и представља саставни део обележавање бадње вечери. 4

„У ноћи измеу Бадњег дана и Божића, у поноћ је Божићно јутрење, а ујутру на дан празника, свету архијерејску литургију од 9.30 часова служиће преосвећени епископ сремски, господин Василије“, најављује ђакон Станко Лакетић. На други дан Божића, у недељу, 8. јануара, Света литургија почиње у 9.30 часова, а за вечерње часове најављује се посебан благослов, будући да је из Грчке цркве добијена честица моштију светог архиђакона и првомученика Стефана, кога славимо трећег дана Божића. „Позивмо све верне, а посебно оне који славе светог архиђакона Стефана као своје крсно име да дођу у Саборни храм приликом уношења честица, као и на литургију да се поклоне светим моштима и да учествују у молитвама упућеним овом великом Божијем угоднику“, најављује ђакон Лакетић.

ПЛИВАЊЕЗА ЧАСНИ КРСТ

По благослову епископа сремског господина Василија, на Дунаву у Сремским Карловцима на Богојављење биће одржано прво пливање за Часни крст. Пријаве се примају у Саборној цркви Св. оца Николаја од 1. до 10. јануара.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?