* Почела реализација пројекта Центра за културу, едукацију и медије „Академац“:  Унапређење медијске комуникације са маргинализованим грађанским групама. Предстојећи модули: Интеркултурална комуникација; Вербална и невербална комуникација (11.12.2019);  Етика и друштвена одговорност (17.12.2019). * Просечна нето плата исплаћена у септембру 2019. године на подручју Сремских Карловаца 49.698 динара, што је за 9,1% више него у истом месецу 2018. године. * Продата парцела у Кишовој бари за градњу продајног објекта Универекспорта. Отварање објекта, у којем ће посао добити око 40 радника, планирано је за септембар 2020. године. * Одборници локалне скупштине именовали стручни тим за пројекат јавно-приватног партнерства реконструкције и одржавања јавног осветљења у Сремским Карловцима. Председник стручног тима је Ненад Миленковић, а чланови Живорад Милановић, Здравко Војновић, Марина Јанковић, Марко Ћалушић и Владимир Жеравица. * За три месеца требало би да буду завршени радови на постављању тартан стазе на атлетској стази и стази за скок у даљ у Дворској башти. Укупна вредност радова 14,5 милиона динара. * Скупштина општине Сремски Карловци усвојила одлуку о пооштравању услова за студентске стипендије: услов да студенти нису старији од 26 година и да им је просечна оцена најмање 9,20. * Годишњи концерт ОКУД „Бранково коло“ биће одржан у сали Основне школе 13. децембра од 20 сати. * Видиковац на Магарчевом брегу затворен за посетиоце до краја марта 2020. године. * Карловачка гимназија организује 6. децембра у 18 часова Дан отворених врата. * Струја од 1. децембра скупља за 3,9 одсто. * Од 1. јануара 2020. поскупљује РТВ претплата са 220 на 255 динара месечно. * Центар за културу, едукацију и медије „Академац“  почео активности за упис Карловачке бербе грожђа на листу нематеријалне културне баштине Србије. *

УРУЧЕНО 19 УГОВОРА ЗА СТИПЕНДИРАЊЕ РОМСКИХ СТУДЕНАТА

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић уручио је у Покрајинској влади 19 уговора за стипендирање ромских студената – будућих васпитача, који се школују на Високој школи за образовање васпитача „Михаило Палов“  из Вршца.

Том приликом покрајински секретар Милошевић изјавио је да је ово једна од лепших акција коју заједно спроводе Канцеларија за инклузију Рома и Висока школа за образовање васпитача „Михаило Палов“  из Вршца, будући да показују да је пут пуне афирмације ромске заједнице не само у томе да имају своје политичке представнике, већ да имају своје представнике и у систему образовања и васпитања.

„Када једна заједница креира политику у којој је образовање приоритет, она се упустила у најозбиљнији пројекат афирмације и изградње будућности за ту заједницу“, нагласио је Милошевић и додао да је реч о системској подршци.

„Само заједно можемо креирати амбијент у коме ће пуна интеграција ромске заједнице бити, пре свега у систему образовања и културе, а потом, сигуран сам, и када је у питању привредно-политичка активност, заправо, све оно што функционално чини квалитет мултиетничког и демократског друштва“, казао је Милошевић.

Канцеларија за инклузију Рома је 2009. године покренула иницијативу за оснивање студијског програма за образовање васпитача на ромском језику на Високој школи струковних студија „Михаило Палов“у Вршцу. Тиме је АП Војводина постала једини регион у Европи, где се програм на високошколској установи спроводи на ромском језику.

Према речима директора Канцеларије за инклузију Рома Милоша Николића потписан је споразум о сарадњи са три предшколске установе, и то у Суботици, Кикинди и Сомбору.

„У јануару следеће године предшколска установа у Суботици запослиће три васпитача, што представља преседан, јер ниједан ромски студент до сада који је завршио ову Школу није радио у струци“, истакао је директор Николић.

Предвиђено је да се сваке године упише десет студената на буџет и до сада је укупно уписано 68 студената. За студенте је обезбеђена стипендија у износу од 6.000 динара месечно из буџета Канцеларије.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?