* Министарство одбране упутило је позив свим младићима рођеним 2002. године и старијих годишта који нису уведени у војну евиденцију да се јаве у Центар Министарства у згради Магистрата у Сремским Карловцима ради увођења у војну евиденцију. Регрут који се уводи у војну евиденцију треба да дође средом до 28. фебруара од 9 до 15 часова и да понесе личну карту. * На подручју Сремских Карловаца на крају 2019. године 312 незапослених, од тога 182 жене.* Просечна плата исплаћена у октобру 2019. године на подручју Сремских Карловаца 50.935 динара, што је за 9% више него у истом месецу 2018. године. * Просечна цена метра квадратног непокретности за утврђивање пореза на имовину у првој зони на подручју Сремских Карловаца за куће 39.600 динара, а за станове 63.400 динара. * На подручју Сремских Карловаца од јануара 2021. године биће забрањена употреба пластичних кеса.* Видиковац на Магарчевом брегу затворен за посетиоце до краја марта 2020. године. * Покрајинска влада  донела решење да матерински додатак за незапослене мајке за треће или четврто дете у 2020. години износи 15.000 динара месечно.* Нада Остојић Агбаба добитница споменице и ордена за несебичну, вишедеценијску помоћ избеглим, прогнаним и интерно расељеним лицима. Високо признање недавно уручио републички комесар за избеглице, Владимир Цуцић. * Центар за културу, едукацију и медије „Академац“  почео активности за упис Карловачке бербе грожђа на листу нематеријалне културне баштине Србије. *

УРУЧЕНО 19 УГОВОРА ЗА СТИПЕНДИРАЊЕ РОМСКИХ СТУДЕНАТА

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић уручио је у Покрајинској влади 19 уговора за стипендирање ромских студената – будућих васпитача, који се школују на Високој школи за образовање васпитача „Михаило Палов“  из Вршца.

Том приликом покрајински секретар Милошевић изјавио је да је ово једна од лепших акција коју заједно спроводе Канцеларија за инклузију Рома и Висока школа за образовање васпитача „Михаило Палов“  из Вршца, будући да показују да је пут пуне афирмације ромске заједнице не само у томе да имају своје политичке представнике, већ да имају своје представнике и у систему образовања и васпитања.

„Када једна заједница креира политику у којој је образовање приоритет, она се упустила у најозбиљнији пројекат афирмације и изградње будућности за ту заједницу“, нагласио је Милошевић и додао да је реч о системској подршци.

„Само заједно можемо креирати амбијент у коме ће пуна интеграција ромске заједнице бити, пре свега у систему образовања и културе, а потом, сигуран сам, и када је у питању привредно-политичка активност, заправо, све оно што функционално чини квалитет мултиетничког и демократског друштва“, казао је Милошевић.

Канцеларија за инклузију Рома је 2009. године покренула иницијативу за оснивање студијског програма за образовање васпитача на ромском језику на Високој школи струковних студија „Михаило Палов“у Вршцу. Тиме је АП Војводина постала једини регион у Европи, где се програм на високошколској установи спроводи на ромском језику.

Према речима директора Канцеларије за инклузију Рома Милоша Николића потписан је споразум о сарадњи са три предшколске установе, и то у Суботици, Кикинди и Сомбору.

„У јануару следеће године предшколска установа у Суботици запослиће три васпитача, што представља преседан, јер ниједан ромски студент до сада који је завршио ову Школу није радио у струци“, истакао је директор Николић.

Предвиђено је да се сваке године упише десет студената на буџет и до сада је укупно уписано 68 студената. За студенте је обезбеђена стипендија у износу од 6.000 динара месечно из буџета Канцеларије.

Пројекат подржава Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?