* Почела реализација пројекта Центра за културу, едукацију и медије „Академац“:  Унапређење медијске комуникације са маргинализованим грађанским групама. Предстојећи модули: Интеркултурална комуникација; Вербална и невербална комуникација (11.12.2019);  Етика и друштвена одговорност (17.12.2019). * Просечна нето плата исплаћена у септембру 2019. године на подручју Сремских Карловаца 49.698 динара, што је за 9,1% више него у истом месецу 2018. године. * Продата парцела у Кишовој бари за градњу продајног објекта Универекспорта. Отварање објекта, у којем ће посао добити око 40 радника, планирано је за септембар 2020. године. * Одборници локалне скупштине именовали стручни тим за пројекат јавно-приватног партнерства реконструкције и одржавања јавног осветљења у Сремским Карловцима. Председник стручног тима је Ненад Миленковић, а чланови Живорад Милановић, Здравко Војновић, Марина Јанковић, Марко Ћалушић и Владимир Жеравица. * За три месеца требало би да буду завршени радови на постављању тартан стазе на атлетској стази и стази за скок у даљ у Дворској башти. Укупна вредност радова 14,5 милиона динара. * Скупштина општине Сремски Карловци усвојила одлуку о пооштравању услова за студентске стипендије: услов да студенти нису старији од 26 година и да им је просечна оцена најмање 9,20. * Годишњи концерт ОКУД „Бранково коло“ биће одржан у сали Основне школе 13. децембра од 20 сати. * Видиковац на Магарчевом брегу затворен за посетиоце до краја марта 2020. године. * Карловачка гимназија организује 6. децембра у 18 часова Дан отворених врата. * Струја од 1. децембра скупља за 3,9 одсто. * Од 1. јануара 2020. поскупљује РТВ претплата са 220 на 255 динара месечно. * Центар за културу, едукацију и медије „Академац“  почео активности за упис Карловачке бербе грожђа на листу нематеријалне културне баштине Србије. *

УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ ПАВЛЕ МАРКОВИЋ АДАМОВ

Књижевне награде Павле „Марковић Адамов“ уручене су у Библиотеци „Бранко Радичевић“ у Сремским Карловцима. Признање за животно дело добили су писци Мићо Цвејић и Момир Лазић, сликар и писац Баја Луковић награђен је за допринос уметности, док је Предраг Бањеглав завредио награду за очување лика и дела Павла Марковћа Адамова. За свеукупни ликовни и културни опус, али и за развијање међународне сарадње, награђен је Мирко Димић.

biblioteka

Овогодишњи жири радио је у саставу Милован Витезовић и Даница Вујков. Допринос континуитету и квалитету дао је и сремскокарловачки академски вајар, Ђорђе Лазић Ћапша, чија је идејна креација преточена на плакете за понос лауреатима.

Међу многобројним званицама, својим присуством свечане тренутке увеличали су др Жарко Димић, историчар и један од најзаслужнијих за установљење ове престижне награде и Весна Фекете, чланица Општинског већа Сремских Карловаца задужена за културу.

vesna-i-zare

Награду „Павле Марковић Адамов“ додељује Културни центар „Карловачка уметничка радионица“ у знак сећања на оснивача и првог уредника листа „Бранково коло“, покренутог у Сремским Карловцима 1895. године. Престижно признање установљено је 1982. године.

Павле Марковић Адамов (1855-1907) био је члан и потпредседник Књижевног одбора Матице српске и председник Друштва српских књижевника, новинара и уметника у Сремским Карловцима.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?