* Министарство одбране упутило је позив свим младићима рођеним 2002. године и старијих годишта који нису уведени у војну евиденцију да се јаве у Центар Министарства у згради Магистрата у Сремским Карловцима ради увођења у војну евиденцију. Регрут који се уводи у војну евиденцију треба да дође средом до 28. фебруара од 9 до 15 часова и да понесе личну карту. * На подручју Сремских Карловаца на крају 2019. године 312 незапослених, од тога 182 жене.* Просечна плата исплаћена у октобру 2019. године на подручју Сремских Карловаца 50.935 динара, што је за 9% више него у истом месецу 2018. године. * Просечна цена метра квадратног непокретности за утврђивање пореза на имовину у првој зони на подручју Сремских Карловаца за куће 39.600 динара, а за станове 63.400 динара. * На подручју Сремских Карловаца од јануара 2021. године биће забрањена употреба пластичних кеса.* Видиковац на Магарчевом брегу затворен за посетиоце до краја марта 2020. године. * Покрајинска влада  донела решење да матерински додатак за незапослене мајке за треће или четврто дете у 2020. години износи 15.000 динара месечно.* Нада Остојић Агбаба добитница споменице и ордена за несебичну, вишедеценијску помоћ избеглим, прогнаним и интерно расељеним лицима. Високо признање недавно уручио републички комесар за избеглице, Владимир Цуцић. * Центар за културу, едукацију и медије „Академац“  почео активности за упис Карловачке бербе грожђа на листу нематеријалне културне баштине Србије. *

УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ ПАВЛЕ МАРКОВИЋ АДАМОВ

Књижевне награде Павле „Марковић Адамов“ уручене су у Библиотеци „Бранко Радичевић“ у Сремским Карловцима. Признање за животно дело добили су писци Мићо Цвејић и Момир Лазић, сликар и писац Баја Луковић награђен је за допринос уметности, док је Предраг Бањеглав завредио награду за очување лика и дела Павла Марковћа Адамова. За свеукупни ликовни и културни опус, али и за развијање међународне сарадње, награђен је Мирко Димић.

biblioteka

Овогодишњи жири радио је у саставу Милован Витезовић и Даница Вујков. Допринос континуитету и квалитету дао је и сремскокарловачки академски вајар, Ђорђе Лазић Ћапша, чија је идејна креација преточена на плакете за понос лауреатима.

Међу многобројним званицама, својим присуством свечане тренутке увеличали су др Жарко Димић, историчар и један од најзаслужнијих за установљење ове престижне награде и Весна Фекете, чланица Општинског већа Сремских Карловаца задужена за културу.

vesna-i-zare

Награду „Павле Марковић Адамов“ додељује Културни центар „Карловачка уметничка радионица“ у знак сећања на оснивача и првог уредника листа „Бранково коло“, покренутог у Сремским Карловцима 1895. године. Престижно признање установљено је 1982. године.

Павле Марковић Адамов (1855-1907) био је члан и потпредседник Књижевног одбора Матице српске и председник Друштва српских књижевника, новинара и уметника у Сремским Карловцима.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?