* Влада Србије донела Одлуку о образовању Радне групе за израду нацрта Закона о Сремским Карловцима. * Локална самоуправа донела Програм мера техничке заштите објеката у саставу просторно културно-историјске целине од 2018. до 2021. године. У буџетском фонду за обнову наслеђа у 2018. години 50 милиона динара. * Од почетка августа Карловачки лист део текстова објављује и на Ромском језику. *

УЖАРЕНЕ ЕМОЦИЈЕ СРЕМСКОКАРЛОВАЧКИХ БРОДОВА

Рекордан број учесника и изузетан квалитет песама из Србије и земаља региона, најважнија су обележја четврте међународне песничке манифестације „Сремскокарловачки песнички бродови“. Конкурсом су биле предвиђене две категорије: у првој су песме непролазне инспирације и распламсалих емоција „Све је љубав“, док је друга категорија понела назив „Песме с чесме Четири лава“.

Престижно признање победника у категорији „Све је љубав“ заслужено је отишло у руке Београђанке, Гордане Мишев за песму „Могла бих“, другопласирана је била Весна Андрејић Мишковић из Сибиња (Хрватска) за песму „Волим те, стара моја“, а на победничком постољу, за сјајну песму „Неузвраћена љубав“, било је места и за Зору Анђелковић из Сремских Карловаца.

У захтевној и истовремено изузетно инспиративној категорији песама посвећених једном од симбола Сремских Карловаца, чесми Четири лава, прва награда додељена је Мирку Стикићу из Новог Сада за песму „Вратићу се теби“.  У никад оштријој конкуренцији, свој раскошни песнички опус потврдио је Никола Раусављевић из Новог Сада, коме је за „Песме с чесме Четири лава“ припало друго место, док је трећепласирана песма „Фонтана жеља“, Срећка Алексића из Београда.

Избору победничких песама претходио је вишедневни одабир, а у најужи круг за доделу песничких признања нашла су се дела песника Наташе Бундало Микић, Љиљане Фијат, Милојка Калосеровића, Мирјане Бркљач Хемун, Милорада Куљића, Гордане Стојков Радуловић, Драгице Ждралић, Милана Шелмића, Наташе Андрић, Слободана Цвитковића, Марине Жинић Илић, Милице Миме Дмитровић, Предрага Бубање, Момчила Јањичић и Петра Јовановића Генерала.korice-4

Вредна признања овогодишњим лауреатима уручио је председник жирија, књижевник, музичар, композитор, гитариста и тамбураш, вођа групе „Легенде“, Зоран Дашић Даша. За избор најбољих дела на овом престижном међународном конкурсу били су још задужени Бобан Џевердановић, председник Удружења „СК-АРТ“ и Весна Фекете, чланица Општинског већа задужена за културу. С обзиром на то да је чланица жирија, Весна Фекете не учествује у званичној конкуренцији, али сваке године бројној публици приреди лепо изненађење: тако је било и ове године када су љубитељи поезије могли да уживају у стиховима песме „Туга с Четири лава“.

Речи подршке и охрабрења екипи која је беспрекорно приредила „Сремскокарловачке песничке бродове“ стигле су и од председника Општине Ненада Миленковића и в.д. директора Архива Војводине, донедавно заменика покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, др Небојша Кузмановић.

Предивну атмосферу обогатили су музичко-поетским рециталом и кабареом, кантаутор Бранко Пражић, глумац Александар Матић и Плесна група „Soulmotion“, као и Рада Јовић и Бобан Џевердановић из сремскокарловачког Градског дечијег хора „Цвркутићи“.

Као потврда бескрајне инспирације песника о темама које на најбољи начин промовишу Сремске Карловце, остала је заједничка збирка песама. Насловна страна књиге оплемењена је радом сремскокарловачког сликара Слободана Радина.

Овогодишња смотра окончана је поруком песницима да наставе да пишу и деле своје креативно стваралаштво, као и да сваке године у библиотекама пронађу делић слободног простора за нову збирку песама са Сремскокарловачких песничких бродова.

Удружење „СК-АРТ“ заслужује највишу оцену за добру организацију, као и Општина Сремски Карловци, која већ четврту годину подржава овај међународни песнички фестивал.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?