* Почела реализација пројекта Центра за културу, едукацију и медије „Академац“:  Унапређење медијске комуникације са маргинализованим грађанским групама. Предстојећи модули: Интеркултурална комуникација; Вербална и невербална комуникација (11.12.2019);  Етика и друштвена одговорност (17.12.2019). * Просечна нето плата исплаћена у септембру 2019. године на подручју Сремских Карловаца 49.698 динара, што је за 9,1% више него у истом месецу 2018. године. * Продата парцела у Кишовој бари за градњу продајног објекта Универекспорта. Отварање објекта, у којем ће посао добити око 40 радника, планирано је за септембар 2020. године. * Одборници локалне скупштине именовали стручни тим за пројекат јавно-приватног партнерства реконструкције и одржавања јавног осветљења у Сремским Карловцима. Председник стручног тима је Ненад Миленковић, а чланови Живорад Милановић, Здравко Војновић, Марина Јанковић, Марко Ћалушић и Владимир Жеравица. * За три месеца требало би да буду завршени радови на постављању тартан стазе на атлетској стази и стази за скок у даљ у Дворској башти. Укупна вредност радова 14,5 милиона динара. * Скупштина општине Сремски Карловци усвојила одлуку о пооштравању услова за студентске стипендије: услов да студенти нису старији од 26 година и да им је просечна оцена најмање 9,20. * Годишњи концерт ОКУД „Бранково коло“ биће одржан у сали Основне школе 13. децембра од 20 сати. * Видиковац на Магарчевом брегу затворен за посетиоце до краја марта 2020. године. * Карловачка гимназија организује 6. децембра у 18 часова Дан отворених врата. * Струја од 1. децембра скупља за 3,9 одсто. * Од 1. јануара 2020. поскупљује РТВ претплата са 220 на 255 динара месечно. * Центар за културу, едукацију и медије „Академац“  почео активности за упис Карловачке бербе грожђа на листу нематеријалне културне баштине Србије. *

ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ САМОСТАЛНОСТИ ОПШТИНЕ

Претачно три деценије, у новембру 1989. године Сремски Карловци су постали самостална локална самоуправа. Поводом  одлуке којом је грађанима СремскихКарловaца враћено право да самостално одлучују о питањима од значаја за локалну заједницу, и поводом 101. годишњице од одржавања Велике народне скупштине на којој је донета одлука о присаједињењу Срема, Бачке, Баната и Барање Србији, у свечаној сали Магистрата одржана је свечана академија којој су присуствовали председник општине Ненад Миленковић, представници Покрајинске владе, Града Новог Сада, Епархије сремске, одобрници Скупштине општине Сремски Карловци, чланови Општинског већа и грађани.

„Ми смо четири века били срце српског војводства. Овде је обновљена култура и баштина из славне прошлости српског краљевства. Овде су Срби поново пронашли себе. Овде је очувана српска слободарска традиција. Одавде је искра побуне севнула у Орашцу. Овде је пробуђено Таково. Из карловачких лаври напојене су Синђелићеве груди“, рекао је у обраћању поводом обележавања годишњице председник Општине, Ненад Миленковић.

so

Фото: Ђорђе Радивојевић

Он је такође нагласио да су у Сремским Карловцима 1699. године, потписивањем Карловачког мира, постављени темељи модерне Европе.

У оквиру обележавања тридесетогодишњице поновног успостављања самосталне општинске управе међу ученицима основношколског узраста из Сремским Карловаца организован је литерарни конкурс »Ој Карловци, моје место драго«. Награђеним ученицима уручен је Хазарски речник Милорада Павића чији се троструки јубилеј обележава ове године, и Лирика Итаке Милоша Црњанског, која је ове године обележила 100 година од изласка из штампе.

На свечаној академији наступио је Душан Вукашиновић, глумац Српског народног позоришта, квартет »String ladies« из Новог Сада, а у вечерњим сатима, програм је настављен у сали Гимназије, где је за грађане организован културно-забавни програм у оквиру ког ће наступити Бане Крстић и Гарави сокак.

Обележавање јубилеја трајаће до краја године и биће реализовано више различитих активности.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?