* Министарство одбране упутило је позив свим младићима рођеним 2002. године и старијих годишта који нису уведени у војну евиденцију да се јаве у Центар Министарства у згради Магистрата у Сремским Карловцима ради увођења у војну евиденцију. Регрут који се уводи у војну евиденцију треба да дође средом до 28. фебруара од 9 до 15 часова и да понесе личну карту. * На подручју Сремских Карловаца на крају 2019. године 312 незапослених, од тога 182 жене.* Просечна плата исплаћена у октобру 2019. године на подручју Сремских Карловаца 50.935 динара, што је за 9% више него у истом месецу 2018. године. * Просечна цена метра квадратног непокретности за утврђивање пореза на имовину у првој зони на подручју Сремских Карловаца за куће 39.600 динара, а за станове 63.400 динара. * На подручју Сремских Карловаца од јануара 2021. године биће забрањена употреба пластичних кеса.* Видиковац на Магарчевом брегу затворен за посетиоце до краја марта 2020. године. * Покрајинска влада  донела решење да матерински додатак за незапослене мајке за треће или четврто дете у 2020. години износи 15.000 динара месечно.* Нада Остојић Агбаба добитница споменице и ордена за несебичну, вишедеценијску помоћ избеглим, прогнаним и интерно расељеним лицима. Високо признање недавно уручио републички комесар за избеглице, Владимир Цуцић. * Центар за културу, едукацију и медије „Академац“  почео активности за упис Карловачке бербе грожђа на листу нематеријалне културне баштине Србије. *

ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ САМОСТАЛНОСТИ ОПШТИНЕ

Претачно три деценије, у новембру 1989. године Сремски Карловци су постали самостална локална самоуправа. Поводом  одлуке којом је грађанима СремскихКарловaца враћено право да самостално одлучују о питањима од значаја за локалну заједницу, и поводом 101. годишњице од одржавања Велике народне скупштине на којој је донета одлука о присаједињењу Срема, Бачке, Баната и Барање Србији, у свечаној сали Магистрата одржана је свечана академија којој су присуствовали председник општине Ненад Миленковић, представници Покрајинске владе, Града Новог Сада, Епархије сремске, одобрници Скупштине општине Сремски Карловци, чланови Општинског већа и грађани.

„Ми смо четири века били срце српског војводства. Овде је обновљена култура и баштина из славне прошлости српског краљевства. Овде су Срби поново пронашли себе. Овде је очувана српска слободарска традиција. Одавде је искра побуне севнула у Орашцу. Овде је пробуђено Таково. Из карловачких лаври напојене су Синђелићеве груди“, рекао је у обраћању поводом обележавања годишњице председник Општине, Ненад Миленковић.

so

Фото: Ђорђе Радивојевић

Он је такође нагласио да су у Сремским Карловцима 1699. године, потписивањем Карловачког мира, постављени темељи модерне Европе.

У оквиру обележавања тридесетогодишњице поновног успостављања самосталне општинске управе међу ученицима основношколског узраста из Сремским Карловаца организован је литерарни конкурс »Ој Карловци, моје место драго«. Награђеним ученицима уручен је Хазарски речник Милорада Павића чији се троструки јубилеј обележава ове године, и Лирика Итаке Милоша Црњанског, која је ове године обележила 100 година од изласка из штампе.

На свечаној академији наступио је Душан Вукашиновић, глумац Српског народног позоришта, квартет »String ladies« из Новог Сада, а у вечерњим сатима, програм је настављен у сали Гимназије, где је за грађане организован културно-забавни програм у оквиру ког ће наступити Бане Крстић и Гарави сокак.

Обележавање јубилеја трајаће до краја године и биће реализовано више различитих активности.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?