*Једна од највећих песничких манифестација на овим просторима,  „Сремскокарловачки песнички бродови“ биће одржана на Видиковцу 21. јула у 18.30 часова. Прва награда у категорији „Све је љубав“ припала је Гордани Мишев за песму „Могла бих“, друга Весни Андрејић Мишковић за песму „Волим те, стара моја“, а трећа Зори Анђелковић за песму „Неузвраћена љубав“. У категорији песама посвећених чесми Четири лава, првонаграђена је песма „Вратићу се теби“, аутора Мирка Стикића, друго место је додељено Николи Раусављевићу за „Песме с чесме Четири лава“, док је на трећој позицији песма „Фонтана жеља“, Срећка Алексића. * Факултет за менаџмент у Сремским Карловцима објавио конкурс за упис студената на основне академске и мастер студије. * Обустављен саобраћај од насељеног места Сремски Карловци до Банстола, рачунајући и раскрсницу Чортановци. * Министарство унутрашњих послова расписало је конкурс за упис полазника у Центар за основну полицијску обуку. Конкурс је отворен до 20. јула. *

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ

На пригодној свечаности у Сремским Карловцима, у прелепом амбијенту Видиковца, 21. марта у подне уручене су награде лауреатима првог међународног песничког конкурса, који је организован поводом Светског дана поезије.

Конкурс је био такмичарског карактера, подељен у две категорије: песме на слободну тему и песме инспирисане Сремским Карловцима.

DSCN6428У изузетној конкуренцији од 125 пријављених песника из Србије, Републике Српске, Македоније, Црне Горе, Хрватске, Румуније и Италије, прва награда припала је Валерији Вечеи Фунда из Новог Сада, друга Биљани Гавриловић из Сремских Карловаца, док су трећу награду равноправно поделили Борислава Дворанац из Новог Сада и Владимир Рапченко из Сремских Карловаца.

Жири, на чијем је челу био Милован Витезовић, одлучио је да у категорији песама инспирисаних Сремским Карловцима, прву награду добије македонска песникиња Славица Дабевски Кировска из Тетова, друга награда је припала Весни Фекете из Сремских Карловаца, а трећу су поделили Љубенко Звиздић из Новог Сад и Милка Јованчевић Шолаја из Београда.

У ужи избор за награде ушле су се и песме аутора Љиљане Фијат из Новог Сада, Бошка Ломовића из Горњег Милановца, Драгице Бјелић из Руме, Маријане Пилиповић из Београда, Сунчице Радуловић Торбица из Новог Сада, Снежане Николић из Сремских Карловаца, Милена Шелмића из Новог Сада, Слободана Бундала из Футога, Мирка Стикића из Новог Сада, Милице Сучевић из Београда, Десанке Ристић из Кикинде и Јелене Радмиловић из Билеће.

Упућујући речи добродошлице, заменик градоначелника, Рајко Маринковић, рекао је да су Сремски Карловци град отворен за културу и подсетио да су и у прошлости, као и данас, представљали инспирацију за бројне песнике.

Придружујући се речима добродошлице, члан жирија и председник Скупштине општине Сремски Карловци, мр Жарко Димић, рекао је да нема бољег места у нашој земљи за неговање песничке речи и да су малобројни градови који се могу похвалити култом више песника.

У паузи програма, за песнике који нису из Сремских Карловаца, као и за многобројне госте, организовано је упознавање са најзначајнијим културно-историјским знаменитостима и туристичким потенцијалима града домаћина песничке манифестације. Осим инспиративног говора професора историје Дарка Париповића, да ова манифестација завреди одличне оцене потрудили су се и чланови ОКУД „Бранково коло“, ткачке радионице коју води Татјана Латовић, као и карловачки сликар Слободан Радин.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?