* Влада Србије донела Одлуку о образовању Радне групе за израду нацрта Закона о Сремским Карловцима. * Поводом наступајућег јубилеја 800 година од проглашења аутокефалности Српске православне цркве, Карловачка гимназија и Издавачка кућа ДАТА Статус организују 29. новембра у 19 часова у Свечаној сали Гимназије промоцију књиге „Српска православна црква и осам векова историје у слици и речи“. * Промоција књиге „Монаштво Карловачке митрополије“, аутора епископа шумадијског Саве и Стевна Бугарског, биће одржана у Карловачкој богословији 1. децембра у 19 часова. * Од почетка августа Карловачки лист део текстова објављује и на Ромском језику. *

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ

На пригодној свечаности у Сремским Карловцима, у прелепом амбијенту Видиковца, 21. марта у подне уручене су награде лауреатима првог међународног песничког конкурса, који је организован поводом Светског дана поезије.

Конкурс је био такмичарског карактера, подељен у две категорије: песме на слободну тему и песме инспирисане Сремским Карловцима.

DSCN6428У изузетној конкуренцији од 125 пријављених песника из Србије, Републике Српске, Македоније, Црне Горе, Хрватске, Румуније и Италије, прва награда припала је Валерији Вечеи Фунда из Новог Сада, друга Биљани Гавриловић из Сремских Карловаца, док су трећу награду равноправно поделили Борислава Дворанац из Новог Сада и Владимир Рапченко из Сремских Карловаца.

Жири, на чијем је челу био Милован Витезовић, одлучио је да у категорији песама инспирисаних Сремским Карловцима, прву награду добије македонска песникиња Славица Дабевски Кировска из Тетова, друга награда је припала Весни Фекете из Сремских Карловаца, а трећу су поделили Љубенко Звиздић из Новог Сад и Милка Јованчевић Шолаја из Београда.

У ужи избор за награде ушле су се и песме аутора Љиљане Фијат из Новог Сада, Бошка Ломовића из Горњег Милановца, Драгице Бјелић из Руме, Маријане Пилиповић из Београда, Сунчице Радуловић Торбица из Новог Сада, Снежане Николић из Сремских Карловаца, Милена Шелмића из Новог Сада, Слободана Бундала из Футога, Мирка Стикића из Новог Сада, Милице Сучевић из Београда, Десанке Ристић из Кикинде и Јелене Радмиловић из Билеће.

Упућујући речи добродошлице, заменик градоначелника, Рајко Маринковић, рекао је да су Сремски Карловци град отворен за културу и подсетио да су и у прошлости, као и данас, представљали инспирацију за бројне песнике.

Придружујући се речима добродошлице, члан жирија и председник Скупштине општине Сремски Карловци, мр Жарко Димић, рекао је да нема бољег места у нашој земљи за неговање песничке речи и да су малобројни градови који се могу похвалити култом више песника.

У паузи програма, за песнике који нису из Сремских Карловаца, као и за многобројне госте, организовано је упознавање са најзначајнијим културно-историјским знаменитостима и туристичким потенцијалима града домаћина песничке манифестације. Осим инспиративног говора професора историје Дарка Париповића, да ова манифестација завреди одличне оцене потрудили су се и чланови ОКУД „Бранково коло“, ткачке радионице коју води Татјана Латовић, као и карловачки сликар Слободан Радин.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?