* Почела реализација пројекта Центра за културу, едукацију и медије „Академац“:  Унапређење медијске комуникације са маргинализованим грађанским групама. Предстојећи модули: Интеркултурална комуникација; Вербална и невербална комуникација (11.12.2019);  Етика и друштвена одговорност (17.12.2019). * Просечна нето плата исплаћена у септембру 2019. године на подручју Сремских Карловаца 49.698 динара, што је за 9,1% више него у истом месецу 2018. године. * Продата парцела у Кишовој бари за градњу продајног објекта Универекспорта. Отварање објекта, у којем ће посао добити око 40 радника, планирано је за септембар 2020. године. * Одборници локалне скупштине именовали стручни тим за пројекат јавно-приватног партнерства реконструкције и одржавања јавног осветљења у Сремским Карловцима. Председник стручног тима је Ненад Миленковић, а чланови Живорад Милановић, Здравко Војновић, Марина Јанковић, Марко Ћалушић и Владимир Жеравица. * За три месеца требало би да буду завршени радови на постављању тартан стазе на атлетској стази и стази за скок у даљ у Дворској башти. Укупна вредност радова 14,5 милиона динара. * Скупштина општине Сремски Карловци усвојила одлуку о пооштравању услова за студентске стипендије: услов да студенти нису старији од 26 година и да им је просечна оцена најмање 9,20. * Годишњи концерт ОКУД „Бранково коло“ биће одржан у сали Основне школе 13. децембра од 20 сати. * Видиковац на Магарчевом брегу затворен за посетиоце до краја марта 2020. године. * Карловачка гимназија организује 6. децембра у 18 часова Дан отворених врата. * Струја од 1. децембра скупља за 3,9 одсто. * Од 1. јануара 2020. поскупљује РТВ претплата са 220 на 255 динара месечно. * Центар за културу, едукацију и медије „Академац“  почео активности за упис Карловачке бербе грожђа на листу нематеријалне културне баштине Србије. *

СРЕМСКОКАРЛОВАЧКИ ПЕСНИЧКИ БРОДОВИ

Пета међународна песничка манифестација „Сремскокарловачки песнички бродови“ била је прави магнет за учеснике из Србије и земаља региона о чему сведочи и нови рекорд фестивала, више од 200 учесника.dscn6434

Конкурсом се биле предвиђене две категорије: у првој су песме инспирисане Сремским Карловцима и сликом сремскокаровачког уметника Ђорђа Коларовића, док је друга категорија понела назив „Бродови и људи“.

Највише мотива и надахнућа за песме о Карловцима имали су Новосађани: прва награда припала је Вучини Поповићу за Винску песму, друга Николи Раусављевићу за песму „Карловци“, а трећа Мирјани Штефаницки Антонић за песму „Небески и земаљски Карловци“.

У категорији песама „Бродови и људи“, првонаграђена је истоимена песма , Карловчанке, Мирјане Бркљач Хемун, друго место припало је Чедомиру Врљешу из Новог Сада за песму „Панонском мору“, док је на трећој позицији песма „Јаук“, Данета Стојиљковића из Прокупља.37526126_10212707285543461_1545972898374615040_o

У ужи избор за највиша песничка признања ушли су песници Јовица Ђурић Мајор, Наташа Андрић, Слободан Цвитковић, Драгица Стојановић, Јован Бундало, Драгољуб Павлов, Владимир Рапченко, Драгица Бека Савић, Биљана Ристић, Инес Велинов, Дарија Марковић, Сунчица Радуловић Торбица, Предраг Бањеглав, Аранка Киш, Милорад Мишо Куљић и Љиљана Фијат.

Специјални гости овогодишњег фестивала биће песници из италијанског града Корато, Алберто Тарантини и Федерико Лотито.

Организатор се потрудио да посетиоцима понуди и богат културно-уметнички програм. У музичком делу наступиће Душан Свилар, победник такмичења „Звезде Гранда“ 2007. године, као најмлађи учесник, а недавно је наступио и на такмичењу за најбољу ауторску песму „Тамбурица Фест“. Овогодишњи гост Сремскокарловачких песничких бродова је и Јовица Панић, који ће се представити својом бајком „Шапат Панонског мора“. Међу извођачима ће, како је најављено, бити и Милица Виденовић, дугогодишња чланица састава Биља Крстић и Бистрик Оркестар.

Као и претходне четири године, организатор је штампао збирку изабраних песама, као трајно сведочанство времена када су Сремски Карловци потврдили епитет  центра традиције и културе.

Председник жирија за избор најбољих песама био је Перо Зубац, а за одабир песама још су били задужени Бобан Џевердановић, председник Удружења СК-АРТ“ и Весна Фекете, чланица Општинског већа задужена за културу.

Организатор песничке смотре је Удружење грађана „СК-АРТ“, а генерални покровитељ је Општина Сремски Карловци.

Свечано отварање је заказано на Видиковцу, 6. јула у 18.30 часова.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?