* У оквиру пројекта „Знамените личности и установе Сремских Карловаца“ у библиотеци Бранко „Радичевић“ 17. октобра у 19 часова о архитекти Владимиру Николићу говориће Александар Стојкечић а о Самуилу Маширевићу казиваће Жељко Жарковић.* Самостлна изложба цртежа Горана јевтића „Магични реализам“ биће отворена У Галерији Културног центра 18. октобра у 19 часова. Поставка ће бити доступна љубитељима уметности до 23. октобра. * У Сремским Карловцима је у току изградња новог нафтног терминала компаније „Нафтахем“, која послује 16 година и запошљава 250 радника. Реч је о инвестицији вредној 12 милиона евра. * Мења се Просторни план Сремских Карловаца како би се фирми „Полет“ Нови Бечеј, у чијем саставу ради Циглана у Сремским Карловцима, дала могућност проширења простора намењеног за експлоатацију природних сировина. * Аутобуси ЈГСП „Нови Сад“, на линији број 63, поново саобраћају до Чортановаца. Цена карте 200 динара. * Факултет за менаџмент у Сремским Карловцима расписао конкурс за упис студената на основне и мастер студије у школској 2019/20. години. *

СРЕМСКОКАРЛОВАЧКИ ПЕСНИЧКИ БРОДОВИ

Пета међународна песничка манифестација „Сремскокарловачки песнички бродови“ била је прави магнет за учеснике из Србије и земаља региона о чему сведочи и нови рекорд фестивала, више од 200 учесника.dscn6434

Конкурсом се биле предвиђене две категорије: у првој су песме инспирисане Сремским Карловцима и сликом сремскокаровачког уметника Ђорђа Коларовића, док је друга категорија понела назив „Бродови и људи“.

Највише мотива и надахнућа за песме о Карловцима имали су Новосађани: прва награда припала је Вучини Поповићу за Винску песму, друга Николи Раусављевићу за песму „Карловци“, а трећа Мирјани Штефаницки Антонић за песму „Небески и земаљски Карловци“.

У категорији песама „Бродови и људи“, првонаграђена је истоимена песма , Карловчанке, Мирјане Бркљач Хемун, друго место припало је Чедомиру Врљешу из Новог Сада за песму „Панонском мору“, док је на трећој позицији песма „Јаук“, Данета Стојиљковића из Прокупља.37526126_10212707285543461_1545972898374615040_o

У ужи избор за највиша песничка признања ушли су песници Јовица Ђурић Мајор, Наташа Андрић, Слободан Цвитковић, Драгица Стојановић, Јован Бундало, Драгољуб Павлов, Владимир Рапченко, Драгица Бека Савић, Биљана Ристић, Инес Велинов, Дарија Марковић, Сунчица Радуловић Торбица, Предраг Бањеглав, Аранка Киш, Милорад Мишо Куљић и Љиљана Фијат.

Специјални гости овогодишњег фестивала биће песници из италијанског града Корато, Алберто Тарантини и Федерико Лотито.

Организатор се потрудио да посетиоцима понуди и богат културно-уметнички програм. У музичком делу наступиће Душан Свилар, победник такмичења „Звезде Гранда“ 2007. године, као најмлађи учесник, а недавно је наступио и на такмичењу за најбољу ауторску песму „Тамбурица Фест“. Овогодишњи гост Сремскокарловачких песничких бродова је и Јовица Панић, који ће се представити својом бајком „Шапат Панонског мора“. Међу извођачима ће, како је најављено, бити и Милица Виденовић, дугогодишња чланица састава Биља Крстић и Бистрик Оркестар.

Као и претходне четири године, организатор је штампао збирку изабраних песама, као трајно сведочанство времена када су Сремски Карловци потврдили епитет  центра традиције и културе.

Председник жирија за избор најбољих песама био је Перо Зубац, а за одабир песама још су били задужени Бобан Џевердановић, председник Удружења СК-АРТ“ и Весна Фекете, чланица Општинског већа задужена за културу.

Организатор песничке смотре је Удружење грађана „СК-АРТ“, а генерални покровитељ је Општина Сремски Карловци.

Свечано отварање је заказано на Видиковцу, 6. јула у 18.30 часова.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?