* Пети сремскокарловачки песнички бродови: прво место у категорији песама „Бродови и људи“, припало истоименој песми Карловчанке, Мирјане Бркљач Хемун, на другом месту је Чедомир Врљеш из Новог Сада са песмом „Панонском мору“, док је на трећој позицији песма „Јаук“, Данета Стојиљковића из Прокупља. Највише инспирације и надахнућа за песме о Карловцима имали су Новосађани: прва награда припала је Вучини Поповићу за песму „Винска песма“, друга Николи Раусављевићу за песму „Карловци“, а трећа Мирјани Штефаницки Антонић за песму „Небески и земаљски Карловци“. * Блокиран рад Црвеног крста у Сремским Карловцима: председница и чланови Управног одбора поднели оставке. Обустављен рад Народне кухиње. * Под окриљем Епархије сремске конституисан Одбор за обнову и развој Сремских Карловаца. * Факултет за менаџмент у Сремским Карловцима расписао конкурс за упис студената на основне и мастер студије у школској 2019/20. години. * Савет за безбедност саобраћаја упутио јавни позив за доделу на коришћење ауто-седишта за бебе.  *

СРЕМСКОКАРЛОВАЧКИ ПЕСНИЧКИ БРОДОВИ

Пета међународна песничка манифестација „Сремскокарловачки песнички бродови“ била је прави магнет за учеснике из Србије и земаља региона о чему сведочи и нови рекорд фестивала, више од 200 учесника.dscn6434

Конкурсом се биле предвиђене две категорије: у првој су песме инспирисане Сремским Карловцима и сликом сремскокаровачког уметника Ђорђа Коларовића, док је друга категорија понела назив „Бродови и људи“.

Највише мотива и надахнућа за песме о Карловцима имали су Новосађани: прва награда припала је Вучини Поповићу за Винску песму, друга Николи Раусављевићу за песму „Карловци“, а трећа Мирјани Штефаницки Антонић за песму „Небески и земаљски Карловци“.

У категорији песама „Бродови и људи“, првонаграђена је истоимена песма , Карловчанке, Мирјане Бркљач Хемун, друго место припало је Чедомиру Врљешу из Новог Сада за песму „Панонском мору“, док је на трећој позицији песма „Јаук“, Данета Стојиљковића из Прокупља.37526126_10212707285543461_1545972898374615040_o

У ужи избор за највиша песничка признања ушли су песници Јовица Ђурић Мајор, Наташа Андрић, Слободан Цвитковић, Драгица Стојановић, Јован Бундало, Драгољуб Павлов, Владимир Рапченко, Драгица Бека Савић, Биљана Ристић, Инес Велинов, Дарија Марковић, Сунчица Радуловић Торбица, Предраг Бањеглав, Аранка Киш, Милорад Мишо Куљић и Љиљана Фијат.

Специјални гости овогодишњег фестивала биће песници из италијанског града Корато, Алберто Тарантини и Федерико Лотито.

Организатор се потрудио да посетиоцима понуди и богат културно-уметнички програм. У музичком делу наступиће Душан Свилар, победник такмичења „Звезде Гранда“ 2007. године, као најмлађи учесник, а недавно је наступио и на такмичењу за најбољу ауторску песму „Тамбурица Фест“. Овогодишњи гост Сремскокарловачких песничких бродова је и Јовица Панић, који ће се представити својом бајком „Шапат Панонског мора“. Међу извођачима ће, како је најављено, бити и Милица Виденовић, дугогодишња чланица састава Биља Крстић и Бистрик Оркестар.

Као и претходне четири године, организатор је штампао збирку изабраних песама, као трајно сведочанство времена када су Сремски Карловци потврдили епитет  центра традиције и културе.

Председник жирија за избор најбољих песама био је Перо Зубац, а за одабир песама још су били задужени Бобан Џевердановић, председник Удружења СК-АРТ“ и Весна Фекете, чланица Општинског већа задужена за културу.

Организатор песничке смотре је Удружење грађана „СК-АРТ“, а генерални покровитељ је Општина Сремски Карловци.

Свечано отварање је заказано на Видиковцу, 6. јула у 18.30 часова.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?