* Влада Србије донела Одлуку о образовању Радне групе за израду нацрта Закона о Сремским Карловцима. * Поводом наступајућег јубилеја 800 година од проглашења аутокефалности Српске православне цркве, Карловачка гимназија и Издавачка кућа ДАТА Статус организују 29. новембра у 19 часова у Свечаној сали Гимназије промоцију књиге „Српска православна црква и осам векова историје у слици и речи“. * Промоција књиге „Монаштво Карловачке митрополије“, аутора епископа шумадијског Саве и Стевна Бугарског, биће одржана у Карловачкој богословији 1. децембра у 19 часова. * Од почетка августа Карловачки лист део текстова објављује и на Ромском језику. *

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ У ВЕЛИКОМ РАТУ

Нова књига „Сремски Карловци у Великом рату 1914-1918″, аутора Жарка Димића, промовисана је 18. децембра у Карловачкој гимназији. Реч је о једном од малобројних дела наше историографије, које читаоцима нуди обиље до сада непознатих података о граду и појединачним судбинама.

Монографија је нарочито значајна јер употпуњује огромну празнину о војвођанским градовима у Првом светском рату.

О јединствености књиге и њеном доприносу откривању истине и непознатих детаља, говорили су рецензенти проф. др Предраг Ј. Марковић, др Драго Његован и Ђорђе Бошковић, као и аутор мр Жарко Димић, док је изводе из књиге читао Урош Павлов.

„Књига о Сремским Карловцима у Великом рату још један је плод Димићеве мисионарске посвећености и дара, који нам приповеда са изврсним осећањем за важне појединости у којима се огледају велика историјска дешавања“, рекао је проф. Марковић, додавши да оно што се дешавало Карловчанима оповргава сентиментално величање Хабзбуршке монархије као трпељиве и благе мултикултурне заједнице. Он је своје излагање окончао разоткривањем утиска да је Димић „спустио сонду у историјски вулкан и сакупио важне податке…и гледајући кроз једну привидно локалну тему, успео да прикаже све оно што је важно за целокупну историју Срба“.

Монографија је писана језиком који свако може да разуме, акцентира све оно што је важно у нашој прошлости тог времена и кроз једну привидно локалну тему, приказује целокупну историју Срба за време Првог светског рата.

Издавачи књиге су Културни центар „Карловачка уметничка радионица“ и Мало историјско друштво Нови Сад.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?