* Породице у којима се у 2020. години роде близанци или тројке добиће једнократну новчану помоћ од 10.000 динара из буџета Општине Сремски Карловци. * Висина родитељског додатка за децу рођену у овој години, без обзира на редослед рођења, 20.000 динара. * Министарство одбране упутило је позив свим младићима рођеним 2002. године и старијих годишта који нису уведени у војну евиденцију да се јаве у Центар Министарства у згради Магистрата у Сремским Карловцима ради увођења у војну евиденцију. Регрут који се уводи у војну евиденцију треба да дође средом до 28. фебруара од 9 до 15 часова и да понесе личну карту. * На подручју Сремских Карловаца на крају 2019. године 312 незапослених, од тога 182 жене.* Просечна плата исплаћена у октобру 2019. године на подручју Сремских Карловаца 50.935 динара, што је за 9% више него у истом месецу 2018. године. * Просечна цена метра квадратног непокретности за утврђивање пореза на имовину у првој зони на подручју Сремских Карловаца за куће 39.600 динара, а за станове 63.400 динара. * На подручју Сремских Карловаца од јануара 2021. године биће забрањена употреба пластичних кеса.* Видиковац на Магарчевом брегу затворен за посетиоце до краја марта 2020. године. * Покрајинска влада  донела решење да матерински додатак за незапослене мајке за треће или четврто дете у 2020. години износи 15.000 динара месечно.* Нада Остојић Агбаба добитница споменице и ордена за несебичну, вишедеценијску помоћ избеглим, прогнаним и интерно расељеним лицима. Високо признање недавно уручио републички комесар за избеглице, Владимир Цуцић. * Расписан јавни позив за финансирање и суфинансирање  годишњих програма спортских организација у 2020. години. Рок за доставу пријава 6. фебруар.*

Секретар Милошевић приредио пријем за студенте ромске националне заједнице

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић приредио је данас пријем у Покрајинској влади за 20 студената ромске националне заједнице. Реч је о студентима – будућим васпитачима, који се школују на Високој школи струковних студија за васпитаче „Михаило Палов“ у Вршцу и који бораве на дводневној екскурзији у Новом Саду.

Поздрављајући студенте и професоре Школе, покрајински секретар Милошевић нагласио је да за њега ови студенти представљају светионик куда треба да иде ромска заједница, када је у питању пуна афирмација и интеграција у српско друштво, односно друштво културних заједница које верују у образовање.

„Образовање је предуслов сваког другог ангажмана – и политичког, и економског. То је моћан инструмент управљања личном каријером, а у случају Рома, и моћан канал вертикалне покретљивости и пуне интеграције човека. Још је Свети Сава говорио да људи не могу бити просветљени без образовања и просвећења. Са образовањем схватамо колико сами можемо, а колико могу други, као и колико су ти мостови између нас значајни“, казао је секретар Милошевић. Он је додао да је веома важно да међу Ромима имамо интелектуалну елиту, као и политичке представнике, али да их је недовољно и да зато треба на томе и даље радити.

Канцеларија за инклузију Рома покренула је 2009. године иницијативу за оснивање студијског програма за образовање васпитача на ромском језику на Високој школи струковних студија „Михаило Палов“ у Вршцу. Тиме је АП Војводина постала једини регион у Европи где се програм на високошколској установи спроводи на ромском језику.

Захваљујући средствима Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност, студенти су боравили у дводневној културно-туристичкој посети Новом Саду и том приликом обишли Петроварадинску тврђаву, Српско народно позориште, Радио-телевизију Војводине, Покрајинску владу и Сремске Карловце.

Пројекат подржава Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?