* Влада Србије донела Одлуку о образовању Радне групе за израду нацрта Закона о Сремским Карловцима. * Локална самоуправа донела Програм мера техничке заштите објеката у саставу просторно културно-историјске целине од 2018. до 2021. године. У буџетском фонду за обнову наслеђа у 2018. години 50 милиона динара. * Од почетка августа Карловачки лист део текстова објављује и на Ромском језику. *

СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

У Дому Црвеног крста Сремски Карловци 14. јуна окупили су се добровољни даваоци крви, како би обележили Светски дан добровољних давлаца, али и како би још једном указали на неопходност подизања свести о улози и значају трансфузије крви у спасавању живота.

Речи захвалности хуманим суграђнима упутили су председница и члан Управног одбора Црвеног крста, Зора Мијатовић и Бранислав Санчанин.

Поштујући принципе добровољности, анонимности, неплаћености и солидарности, у Дому сремскокарловачког Црвеног крста у Пупиновој улици бр. 16, свака три месеца организује се акција добровољног давања крви. Крв могу дати сви старији од 18 година, а граница хуманости је 65 година. Осим субјективног доброг осећаја, сви потенцијални даваоци се подвргавају лекарском прегледу, посебно провери хемоглобина, али и услову да давалац има најмање 50 килограма. Временски размак између давања крви је три месеца за мушкарце, односно четири месеца за жене.

Иначе, Светски дан добровољних давалаца крви обележава се од 2004. године, када је први пут прослављен у Јоханезбургу (Јужноафричка Република). Овај дан је установљен у част рођења аустријског лекара и биолога Карла Ландштајнера (1868-1943), коме се приписују заслуге за откривање крвних група, за шта је 1930. године добио Нобелову награду.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?