*Једна од највећих песничких манифестација на овим просторима,  „Сремскокарловачки песнички бродови“ биће одржана на Видиковцу 21. јула у 18.30 часова. Прва награда у категорији „Све је љубав“ припала је Гордани Мишев за песму „Могла бих“, друга Весни Андрејић Мишковић за песму „Волим те, стара моја“, а трећа Зори Анђелковић за песму „Неузвраћена љубав“. У категорији песама посвећених чесми Четири лава, првонаграђена је песма „Вратићу се теби“, аутора Мирка Стикића, друго место је додељено Николи Раусављевићу за „Песме с чесме Четири лава“, док је на трећој позицији песма „Фонтана жеља“, Срећка Алексића. * Факултет за менаџмент у Сремским Карловцима објавио конкурс за упис студената на основне академске и мастер студије. * Обустављен саобраћај од насељеног места Сремски Карловци до Банстола, рачунајући и раскрсницу Чортановци. * Министарство унутрашњих послова расписало је конкурс за упис полазника у Центар за основну полицијску обуку. Конкурс је отворен до 20. јула. *

СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

У Дому Црвеног крста Сремски Карловци 14. јуна окупили су се добровољни даваоци крви, како би обележили Светски дан добровољних давлаца, али и како би још једном указали на неопходност подизања свести о улози и значају трансфузије крви у спасавању живота.

Речи захвалности хуманим суграђнима упутили су председница и члан Управног одбора Црвеног крста, Зора Мијатовић и Бранислав Санчанин.

Поштујући принципе добровољности, анонимности, неплаћености и солидарности, у Дому сремскокарловачког Црвеног крста у Пупиновој улици бр. 16, свака три месеца организује се акција добровољног давања крви. Крв могу дати сви старији од 18 година, а граница хуманости је 65 година. Осим субјективног доброг осећаја, сви потенцијални даваоци се подвргавају лекарском прегледу, посебно провери хемоглобина, али и услову да давалац има најмање 50 килограма. Временски размак између давања крви је три месеца за мушкарце, односно четири месеца за жене.

Иначе, Светски дан добровољних давалаца крви обележава се од 2004. године, када је први пут прослављен у Јоханезбургу (Јужноафричка Република). Овај дан је установљен у част рођења аустријског лекара и биолога Карла Ландштајнера (1868-1943), коме се приписују заслуге за откривање крвних група, за шта је 1930. године добио Нобелову награду.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?