* Уколико гледате ТВ ријалити програме, молимо Вас да одмах напустите сајт Карловачког листа! * Сремски Карловци остали без „Бранковог кола“. Седиште удружења у Новом Саду. * Почела примена Закона о заштити корисника финансијских услуга код уговарања на даљину, односно преко интернета: грађани заштићени од реклама и плаћања услуга које нису тражили. * Од 22. октобра почиње примена инстант-плаћања. Трансакције ће моћи да се обављају преко паметних мобилних телефона, рачунара, лаптопова или таблета. * Од почетка августа Карловачки лист део текстова објављује и на Ромском језику. * Факултет за менаџмент у Сремским Карловцима објавио конкурс за упис студената на основне академске и мастер студије. *

СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

У Дому Црвеног крста Сремски Карловци 14. јуна окупили су се добровољни даваоци крви, како би обележили Светски дан добровољних давлаца, али и како би још једном указали на неопходност подизања свести о улози и значају трансфузије крви у спасавању живота.

Речи захвалности хуманим суграђнима упутили су председница и члан Управног одбора Црвеног крста, Зора Мијатовић и Бранислав Санчанин.

Поштујући принципе добровољности, анонимности, неплаћености и солидарности, у Дому сремскокарловачког Црвеног крста у Пупиновој улици бр. 16, свака три месеца организује се акција добровољног давања крви. Крв могу дати сви старији од 18 година, а граница хуманости је 65 година. Осим субјективног доброг осећаја, сви потенцијални даваоци се подвргавају лекарском прегледу, посебно провери хемоглобина, али и услову да давалац има најмање 50 килограма. Временски размак између давања крви је три месеца за мушкарце, односно четири месеца за жене.

Иначе, Светски дан добровољних давалаца крви обележава се од 2004. године, када је први пут прослављен у Јоханезбургу (Јужноафричка Република). Овај дан је установљен у част рођења аустријског лекара и биолога Карла Ландштајнера (1868-1943), коме се приписују заслуге за откривање крвних група, за шта је 1930. године добио Нобелову награду.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?