*Једна од највећих песничких манифестација на овим просторима,  „Сремскокарловачки песнички бродови“ биће одржана на Видиковцу 21. јула у 18.30 часова. Прва награда у категорији „Све је љубав“ припала је Гордани Мишев за песму „Могла бих“, друга Весни Андрејић Мишковић за песму „Волим те, стара моја“, а трећа Зори Анђелковић за песму „Неузвраћена љубав“. У категорији песама посвећених чесми Четири лава, првонаграђена је песма „Вратићу се теби“, аутора Мирка Стикића, друго место је додељено Николи Раусављевићу за „Песме с чесме Четири лава“, док је на трећој позицији песма „Фонтана жеља“, Срећка Алексића. * Факултет за менаџмент у Сремским Карловцима објавио конкурс за упис студената на основне академске и мастер студије. * Обустављен саобраћај од насељеног места Сремски Карловци до Банстола, рачунајући и раскрсницу Чортановци. * Министарство унутрашњих послова расписало је конкурс за упис полазника у Центар за основну полицијску обуку. Конкурс је отворен до 20. јула. *

САНИРАН ОДРОН У СРЕМСКОЈ УЛИЦИ

Радници новосадског предузећа „Градитељ НС“ завршили су средином априла све предвиђене послове, чиме су саниране последице одрона у Сремској улици. Изграђен је главни потпорни зид дуж целе парцеле од 22 метра, као и бочни потпорни зидови, а проблематични лагум испод улице је „ињектиран“ и практично затворен.

Главни и потпорни бетонски зидови, укупне дужине 30 и више метара гарантују стабилност улице у том делу, а како би се спречила нова непријатна изненађења, у лагум, који је дубоко укопан испод Сремске улице, насут је песак и цемент.

150211-1017

– Стари лагум био је склон обрушавању, малтер је изгубио некадашња везивна својства и било је питање времена када би се он урушио, што би било заиста тешко санирати, с обзиром на то да се простире не само испод пута, већ залази дубоко испод земље на следећу парцелу – указује помоћница председника Општине, Бригита Димитријевић.

Радови, по систему „кључ у руке“, изведени су у предвиђеном року од 45 дана, а томе је умногоме допринела и одлука о проглашењу ванредне ситуације на делу територије општине Сремски Карловци, у Сремској и Виноградарској улици.

За становнике Сремске улице је важно да је благовремено спречена свака могућност настанка веће штете, а то исто односи се и на парцелу у Виноградарској улици број 6, у чије двориште се 9. фебруара урушила огромна количина земље и асфалта.

Након санације, део Сремске улице је асфалтиран, а објекти на спорним парцелама поново су прикључени на водоводну и канализациону мрежу.

Управа за капитална улагања Војводине одобрила је 7. априла сремскокарловачкој Општини 14 и по милиона динара, чиме је решен највећи део трошкова овог нежељеног и непланираног догађаја.

С обзиром на конфигурацију терена и нерегулисано одвођење воде, упркос постојању неопходне документације за комплетно насељено место, као и пројекат за санацију Стражиловачког потока, проблеми одрона и клизишта биће и у наредним годинама велики изазов за локалну самоуправу, али и за стручњаке који се баве оваквим и сличним проблемима. Милионски износи у европској валути представљају непремостиву препреку за мршави општински буџет, па се за трајнија решења очекује издашнија помоћ државе.

Актуелна израда Плана детаљне регулације могла би да буде добра прилика да се знатно више пажње поклони оквирима за планирање и градњу објеката на територији Сремских Карловаца.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?