* Проглашена ванредна ситуације на делу територије Сремски Карловци.* Блокиран рад Црвеног крста у Сремским Карловцима: председница и чланови Управног одбора поднели оставке. Обустављен рад Народне кухиње. * Под окриљем Епархије сремске конституисан Одбор за обнову и развој Сремских Карловаца. * Ђак генерације Основне школе биће награђен са 50.000, а ђак генерације Карловачке гимназије добија 70.000 динара. * Саборна црква у Сремским Карловцима добила свој интернет сајт. Осим редовних вести и информација, као и распореда богослужења, сајт садржи обиље информација о прошлости овог храма. Адреса сајта је: www.sabornacrkvasrem.rs *

САНАЦИЈА КАПЕЛЕ „СВЕТЕ КАТАРИНЕ“

                Прва фаза обнове капеле „Свете Катарине“ на Чератском гробљу, изграђене пре нешто више од једног века, недавно је окончана, а идуће године очекује се наставак радова, како би ревитализација објекта била у целости завршена.

              Посао кровне санације на Капели породице Николић били су поверени новосадској фирми „Архитектура про-инг“ који су, у уговореном року од три месеца, успели да врате сјај девастираној кровној куполи. Замењена је трула дрвена оплата, а затим је постављен нови бакарни покривач, на месту времешног, који је датирао још из периода градње.

За уређење унутрашњости, сликарско-конзерваторске послове и снацију фасаде неопходно је обезбедити додатна средства.

                 Комплетан пројекат обнове Капеле, која представља вредно културно добро, сачинила је архитекта Светлана Бакић из Покрајинског завода за заштиту споменика културе, тако да радови могу да буду настављено одмах по обезбеђењу средства.

               Капела „Св. Катарине“ у Сремским Карловцима први пут је обнављана 1938. године, а затим још једном, три деценије касније. Последњи пут мајстори су походили овај објекат деведесетих година прошлог века.

                  Иконостас капеле је осликао Урош Предић, а у ликовима светаца препознају се чланови породице Николић.

                 Капелу је 1903. године пројектовао арх. Владимир Николић, а исте године је и подигнута на Чератском гробљу. Верује се да је повод за изградњу капеле била смрт његове мајке, Катарине Николић, 1902. године у Сремским Карловцима. У капели, осим Владимира Николића, почивају његова мајка Катарина, отац Андреј, сестра Милана и зет Светислав.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?