* Министарство одбране упутило је позив свим младићима рођеним 2002. године и старијих годишта који нису уведени у војну евиденцију да се јаве у Центар Министарства у згради Магистрата у Сремским Карловцима ради увођења у војну евиденцију. Регрут који се уводи у војну евиденцију треба да дође средом до 28. фебруара од 9 до 15 часова и да понесе личну карту. * На подручју Сремских Карловаца на крају 2019. године 312 незапослених, од тога 182 жене.* Просечна плата исплаћена у октобру 2019. године на подручју Сремских Карловаца 50.935 динара, што је за 9% више него у истом месецу 2018. године. * Просечна цена метра квадратног непокретности за утврђивање пореза на имовину у првој зони на подручју Сремских Карловаца за куће 39.600 динара, а за станове 63.400 динара. * На подручју Сремских Карловаца од јануара 2021. године биће забрањена употреба пластичних кеса.* Видиковац на Магарчевом брегу затворен за посетиоце до краја марта 2020. године. * Покрајинска влада  донела решење да матерински додатак за незапослене мајке за треће или четврто дете у 2020. години износи 15.000 динара месечно.* Нада Остојић Агбаба добитница споменице и ордена за несебичну, вишедеценијску помоћ избеглим, прогнаним и интерно расељеним лицима. Високо признање недавно уручио републички комесар за избеглице, Владимир Цуцић. * Центар за културу, едукацију и медије „Академац“  почео активности за упис Карловачке бербе грожђа на листу нематеријалне културне баштине Србије. *

РОМИ КАО ЉУДСКИ РЕСУРС

У Скупштине АПВ 16. маја одржана је завршна конференција на пројекту „РАРЕ –Промена дискурса, промена праксе: Роми као људски ресурс“,.

На конференцији су представљани резултати пројекта, а своја искуства су, осим Центра за производњу знања и вештина из Новог Сада и Канцеларије за инклузију Рома Владе АП Војводине, представиле и партнерске институције и организације из Мађарске, Чешке, Словачке, Румуније и Бугарске.

Скуп су отворили Светлана Селаковић, помоћница покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Милош Николић, директор Канцеларије за инклузију Рома и Драгана Рајић, Центар за производњу знања и вештина. Учесницима су се обратили и Осман Балић из Сталне конференције ромских удружења грађана-Лиге Рома, и Ласло Моравчик, руководилац пројекта из Мађарске хуманитарне организације Малтешки ред. На скупу су представљене пилот акције за тестирање иновативних међусекторских модела подстицања запошљавања које се реализоване у земљама партнерских организација.

РАРЕ пројекат је реализован у оквиру Транснационалног дунавског програма. Циљ РАРЕ пројекта је да се ојачају капацитети и сарадња међу актерима који имају утицај на учешће Рома на тржишту рада како би се боље користили њихови економски потенцијали. Центар за производњу знања и вештина и Канцеларија за инклузију Рома руководе компонентом која се односи на транснационално и национално умрежавање и транснационални пренос добрих пракси у запошљавању Рома у Србији.

Роми су највећа и једна од најугроженијих националних мањина у Европи, која се суочава са социјалном искљученошћу, дискриминацијом, и непостојањем једнаког приступа запошљавању, образовању, становању и здрављу. Већина од процењених 5,2 милиона Рома који живе у Дунавском региону се и данас суочавају са нетолеранцијом, дискриминацијом и искљученошћу са тржишта рада. Пројектом су дефинисани услови ефикасне институционалне сарадње, елаборирани и тестирани иновативни модели интервенције за укључивање Рома у тржиште рада, и развијена економска аргументација за такве интервенције.

Текстови су део пројекта који је подржала Општина Сремски Карловци.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?