* Породице у којима се у 2020. години роде близанци или тројке добиће једнократну новчану помоћ од 10.000 динара из буџета Општине Сремски Карловци. * Висина родитељског додатка за децу рођену у овој години, без обзира на редослед рођења, 20.000 динара. * Министарство одбране упутило је позив свим младићима рођеним 2002. године и старијих годишта који нису уведени у војну евиденцију да се јаве у Центар Министарства у згради Магистрата у Сремским Карловцима ради увођења у војну евиденцију. Регрут који се уводи у војну евиденцију треба да дође средом до 28. фебруара од 9 до 15 часова и да понесе личну карту. * На подручју Сремских Карловаца на крају 2019. године 312 незапослених, од тога 182 жене.* Просечна плата исплаћена у октобру 2019. године на подручју Сремских Карловаца 50.935 динара, што је за 9% више него у истом месецу 2018. године. * Просечна цена метра квадратног непокретности за утврђивање пореза на имовину у првој зони на подручју Сремских Карловаца за куће 39.600 динара, а за станове 63.400 динара. * На подручју Сремских Карловаца од јануара 2021. године биће забрањена употреба пластичних кеса.* Видиковац на Магарчевом брегу затворен за посетиоце до краја марта 2020. године. * Покрајинска влада  донела решење да матерински додатак за незапослене мајке за треће или четврто дете у 2020. години износи 15.000 динара месечно.* Нада Остојић Агбаба добитница споменице и ордена за несебичну, вишедеценијску помоћ избеглим, прогнаним и интерно расељеним лицима. Високо признање недавно уручио републички комесар за избеглице, Владимир Цуцић. * Расписан јавни позив за финансирање и суфинансирање  годишњих програма спортских организација у 2020. години. Рок за доставу пријава 6. фебруар.*

ПРЕДСТАВЉЕН ПРИРУЧНИК „МАЛА ШКОЛА РАНОГ РАЗВОЈА“

У сремскокарловачкој Општини представљен је приручник „Мала школа раног развоја“, који је публиковао новосадски Центар за подршку раном развоју и породичним односима „Хармонија“.

Констатовано је да се данашњи свет толико променио да је неопходно да се томе прилагоде и родитељи у погледу одгајања и васпитавања деце од најранијих дана. Стога је, како је речено, потребно неговати узајамни процес у коме родитељи треба да уче као и деца. Овакав став најбоље илуструје реченица у којој се каже како на одгајање деце не треба гледати као на безброј једносмерних активности где родитељи имају главну улогу, већ на узајамни процес личног раста и развоја.

Приручник „Мала школа раног развоја“ – подршка породици за квалитетно старање о деци у раном детињству настао је као резултат оствареног пројекта и пружа мноштво квалитетних и практичних смерница за рад са децом у првих хиљаду дана живота. На овом пројекту су својевремено учествовали родитељи из Сремских Карловаца и они су свакако потврдили своју централну улогу, тј. улогу најважније особе у раном узрасту деце која управо од њих, кроз разговор, игру и свакодневне активности, прикупљају сазнања о свету.

Шта је све урађено у оквиру пројекта на подручју Сремских Карловаца, представила је координатор пројекта, Нада Остојић Агбаба, док је о приручнику говорила проф. др Ивана Михић. Присутне су поздравили и пожелели наставак успешне сарадње Гојко Тркуља, саветник у кабинету министарке задужене за демографију и популациону политику и Драгана Драгојловић, чланица Општинског већа Сремских Карловаца. Промоцији приручника присуствовали су помоћник републичког комесара за избеглице и миграције Иван Гергинов, општински већници Весна Фекете, Богдан Савић и Мина Минић, директор Карловачке гимназије Радован Ковачевић, представници Основне школе „23. октобар“, Предшколске установе „Радосно детињство“, Дома здравља „Нови Сад“, као и гости из неколико градских и општинских управа.

Подршка пројекту стигла је из Кабинета министарке задружене за демографију и популациону политику, као и од Општине Сремски Карловци.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?