* Породице у којима се у 2020. години роде близанци или тројке добиће једнократну новчану помоћ од 10.000 динара из буџета Општине Сремски Карловци. * Висина родитељског додатка за децу рођену у овој години, без обзира на редослед рођења, 20.000 динара. * Министарство одбране упутило је позив свим младићима рођеним 2002. године и старијих годишта који нису уведени у војну евиденцију да се јаве у Центар Министарства у згради Магистрата у Сремским Карловцима ради увођења у војну евиденцију. Регрут који се уводи у војну евиденцију треба да дође средом до 28. фебруара од 9 до 15 часова и да понесе личну карту. * На подручју Сремских Карловаца на крају 2019. године 312 незапослених, од тога 182 жене.* Просечна плата исплаћена у октобру 2019. године на подручју Сремских Карловаца 50.935 динара, што је за 9% више него у истом месецу 2018. године. * Просечна цена метра квадратног непокретности за утврђивање пореза на имовину у првој зони на подручју Сремских Карловаца за куће 39.600 динара, а за станове 63.400 динара. * На подручју Сремских Карловаца од јануара 2021. године биће забрањена употреба пластичних кеса.* Видиковац на Магарчевом брегу затворен за посетиоце до краја марта 2020. године. * Покрајинска влада  донела решење да матерински додатак за незапослене мајке за треће или четврто дете у 2020. години износи 15.000 динара месечно.* Нада Остојић Агбаба добитница споменице и ордена за несебичну, вишедеценијску помоћ избеглим, прогнаним и интерно расељеним лицима. Високо признање недавно уручио републички комесар за избеглице, Владимир Цуцић. * Расписан јавни позив за финансирање и суфинансирање  годишњих програма спортских организација у 2020. години. Рок за доставу пријава 6. фебруар.*

ОСУДА МЕДИЈСКОГ ЗЛОДЕЛА ИНФОРМЕРА И СРПСКОГ ТЕЛЕГРАФА

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА

Данашње насловне стране појединих таблоида представљају само дно медијског неморала и бестидности. Министарство културе и информисања са најдубљим гнушањем оцењује да су пређене све границе нељудског поступања у односу на интересе малолетног лица и његових родитеља, који су већ превише патили да би им неки медијски лешинари без скрупула и противно закону копали по врућим ранама. Ово је тачка у којој друштво мора да буде јединствено и солидарно у осуди ових медијских злодела, јер ће у супротном прећи у предцивилизацијско стање етичке отупелости и неморала. Министарство културе и информисања ће, с тим у вези, предузети све мере из своје надлежности а очекујемо и брзу и одлучну реакцију Јавног тужилаштва.

УДРУЖЕЊЕ НОВИНAРА СРБИЈЕ

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује данашње насловне стране „Српског телеграфа“ и „Информера“ којима се, објављивањем исказа вишеструко осуђиваног силоватеља Нинослава Јовановића, грубо крши достојанство и приватност малолетне жртве, што је забрањено законом и новинарским кодексом.

На насловним странама „Српског телеграфа“ и „Информера“ објављен је исказ који је Јовановић дао полицији и тужилаштву, а у којем описује злостављање своје жртве.

Државни секретар у Министарству културе и информисању Александар Гајовић рекао је за УНС да ће Министарство културе због насловних страна ових листова, које заслужују осуду, поднети пријаве тужилаштву. Каже да не могу бити оправдане интересом јавности и да су недопустиве у овако осетљивој ситуацији.

УНС подсећа да је чланом 79 Закона о јавном информисању и медијима прописано да „описом сцене насиља у медију или медијском садржају не сме се повредити достојанство жртве насиља“, а Кодексом новинара Србије да је новинар „дужан да поштује и штити права и достојанство деце, жртава злочина…“.

САВЕТ ЗА ШТАМПУ

Савет за штампу најоштрије осуђује објављивање исказа осуђиваног силоватеља Нинослава Јовановића, којима се на нагрубљи могући начин крши достојанство и приватност жртве, малолетне девојчице.

Данашањим насловним странама „Информера“ и „Српског телеграфа“ не само да су погажени сви етички стандарди професије, већ и елементарни принципи људскости и саосећања са дететом које је преживело страшну трауму, као и са његовом породицом. Овакво безобзирно објављивање детаља из исказа отмичара, за које не постоји никакво оправдање, заслужује најоштрију осуду не само новинарке професије, већ читаве јавности. Савет за штампу позива надлежне органе да испитају и како су делови исказа из истраге доспели у медије, а породицу жртве и све релеванте организације и институције да нам поднесу жалбе на овакво неетично „извештавање“.

Истовремено, Савет изражава запрепашћење да је управо Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања затражило брисање тог саморегулаторног тела из Медијске стратегије, уз образложење да надлежност Савета не признају сви штампани медији. Реч је управо о медијима који су данас објавили овакве скандалозне текстове, а занимљиво је да их од санкција за такво понашање покушава да заштити Министарство за социјална питања, које би требало да је најзаинтересованије за заштиту жртава од медијског линча.

Управни одбор Савета за штампу

У Управном одбору Савета за штампу су представници Асоцијације медија, Локал преса, Независног удружења новинара Србије и Удружења новинара Србије.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?