Qatar diplomatic crisis. Saudi Arabia, the United Arab Emirates and Bahrain, three of six members of the Gulf Cooperation Council (GCC), along with Egypt, announced on Monday that they were severing diplomatic ties with Qatar.

Qatar’s foreign ministry reacted by saying it regretted the Arab countries’ „unjustified decision“.    

ОКРУГЛИ СТО О ВЕРСКОЈ И МЕЂУЕТНИЧКОЈ САРАДЊИ

Факултет за менаџмент у Сремским Карловцима, уз подршку Фондације Конрад Аденуер и Београдске надбискупије, организовао је 23. фебруара округли сто под насловом „Однос цркава и верских заједница и медија као предуслов развијања верске и међуетничке сарадње, разумевања и стабилности у Србији“.

dav

dav

                Поздравне речи и наду да ће скуп добити традиционални карактер упутили су у име организатора и домаћина проф. др Горан Квргић – декан ФАМ-а, Ненад Миленковић – председник Општине Сремски Карловци, Гордана Пилиповић – представница Фондације Конрад Аденауер у Србији, Владимир Божовић – савтник премијера Србије, Мирољуб Радосављевић – представник Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама и Станислав Хочевар – београдски надбискуп, док је поздравне речи епископа сремског Василија пренео мр Јован Милановић.

                Указујући на то да су Сремски Карловци Сион српског православља, јер су попут Јерусалима град вере и мира, градоначелник Миленковић је подсетио да су се пре 318 година измириле до тад непомирљиве силе и да се први пут седело за округлим столом, што све упућује на закључак да нема прикладнијег места да се разговара о верској и међуетничкој сарадњи.

                „Ових дана и ми разговарамо о важним темама за Карловце. Једна је враћање Карловцима статуса града, који су званично добили 1881. године, а изгубили у време свеопште колективизације. Разговарамо и о примени Закона о обнови културно-историјског наслеђа и развоју Сремских Карловаца: то је једини закон у Србији који се не примењује. Иза тога нам следи разговор о нечему што је више од пројекта – о визији „Сремски Карловци град музеја“. Биће нам потребна и ваша помоћ – верских заједница, образовних институција и наравно медија“, истако је председник Миленковић.

                У својој поруци учесницима округлог стола, владика Василије наглашава да је света дужност медијских посленика да увек прецизно мере своје речи, али и да непрекидно имају на уму просветитељску димензију своје професије.

                „Електронски и штампани медији играју важну улогу у образовању и култивисању својих гледалаца, слушалаца и читлаца и због тога би било веома лепо и корисно када би се уздржавали од подилажења лошем укусу, најнижим инстинктима и примитивним поривима већине, при том повремено жртвујући чак вртоглаве висине тиража или гледаности“, пише у поздравном говору епископа сремског Василија.

                Учесници прве сесије „Верски медији – домети и улога у Србији“ били су проф. др Даница Аћимовић, професор медијске групе предмета на Факултету за менаџмент у Сремским Карловцима презвитер Александар Ђаковац, доцент Православног богословског факултета и уредник листа „Православље“, протојереј-ставрофор Дарко Ђого, декан Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи, Александар Гајшек, новинар Студија „Б“ и Хамза Адровић, уредник медијске групе ГМС Исламске заједнице Србије.

                „Цркве и верске заједнице у медијској сфери“ – тема је друге сесије о којој су говорили протојереј-ставрофор Зоран Крстић, ректор Богословије „Св. Јована Златоустог“ у Крагујевцу и професор на Православном богословском факултету у Београду, др Зорица Томић, професорка Филолошког факултета у Београду, др Зорица Кубурић, професорка Филозофског факултета у Новом Саду, велечасни Мухарем Драган, предавач на Теолошко-катехетском институту у Суботици и протојереј Јован Милановић, професор Богословије „Свети Арсеније“ у Сремским Карловцима.

                Учесници треће сесије „Међуверска и међуетничка сарадња – медијски допринос“ били су митрополит загребачко-љубљански Порфирије Перић, надбискуп београдски Станислав Хочевар, реис-ул-улема Сеад Насуфовић и рабин Исак Асиел.

                Декан Факултета за менаџмент, проф. др Горан Квргић, најавио је да оваквих скупова под мотом „Колико се вере разумеју, толико се народи слажу“, треба очекивати и у наредном периодu.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?