* Влада Србије донела Одлуку о образовању Радне групе за израду нацрта Закона о Сремским Карловцима. * Поводом наступајућег јубилеја 800 година од проглашења аутокефалности Српске православне цркве, Карловачка гимназија и Издавачка кућа ДАТА Статус организују 29. новембра у 19 часова у Свечаној сали Гимназије промоцију књиге „Српска православна црква и осам векова историје у слици и речи“. * Промоција књиге „Монаштво Карловачке митрополије“, аутора епископа шумадијског Саве и Стевна Бугарског, биће одржана у Карловачкој богословији 1. децембра у 19 часова. * Од почетка августа Карловачки лист део текстова објављује и на Ромском језику. *

НОВОСАДСКИ „СТЕП ТРАНС“ ЗАРАДИО ЦРНИ ЛИСТ

Министру заштите животне средине у Влади Републике Србије Горану Тривану данас је  у Сремским Карловцима свечано уручено Специјално признање „Зелени лист“ за вишедеценијски допринос заштити животне средине и природе. Признање је додељено у оквиру акције „Тражимо загађивача године и заштитника животне средине“, коју су организовали Радио Београд 2 и Покрет горана Војводине.

Изражавајући захвалност због додељеног специјалног признања, министар Триван је истакао значај улоге Радио Београда 2 и Покрета горана Војводине, не само као организатора ове манифестације, већ као вишедеценијских заговорника за очување и унапређење животне средине, чија ће залагања бити све значајнија у времену које долази. „Екологија се још увек бори за место које јој припада, да и други схвате да је питање очувања здравог животног окружења, природе у њеном богатству, приоритетно питање од којег зависи будућност свих нас. Овакво признање је доказ да су препознати залагања и напори да се животна средина у Србији промени на боље. Позивам вас да се придружите учесницима борбе за бољу животну средину, и учествујете са нама у свим акцијама које се покрећу и планирају за бољу, здравију и чистију Србију. Нека свако засади по пет стабала, што је довољно да обезбеди кисеоник за себе и своју породицу за читав живот“, рекао је министар Триван.

Поред министра Тривана, специјално признање додељено је и Мирославу Михајловићу, за четрдесет година рада у области заштите и унапређења животне средине у Покрету горана Србије. За нарочити допринос и учињену добробит животној средини и природи у 2017. години, признање „Зелени лист“ добили су: Савез месних заједница Темска, Сабахудин Абдагић и Милорад Бабић из Сјенице, Научно-истраживачко друштво студената биологије и екологије „Јосиф Панчић“ из Новог Сада, Удружење УГРИП из Новог Сада, Грин фест, Емисија „Знање – имање“ РТС, Миливој Миле Вучановић, Основна школа у Високој – Ђачка задруга „Звончић“, Агенција Сити маркетинг центар из Ниша и породица Возар.

Упозорење загађивачу године – „Црни лист“ додељен је компанији  „Степ транс“ из Новог Сада, због држања неколико десетина пута веће количине опасног отпада од оне за коју су имали дозволу.

Акције „Тражимо загађивача године и заштитника животне средине“, најстарија је еколошка акцијa у Србији, организована по тридесетпети пут у циљу промовисања напора на очувању и унапређењу животне средине, и отвореног указивања на еколошке проблеме и загађиваче, како би подстакла најширу јавности да се активније укључи и допринесе заштити животне средине и природе.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?