* Србија 15. фебруара слави Дан државности. Нерадни дани 15. и 16. фебруар. * Поводом Светског дана поезије, Карловачки лист организује 21. марта Мултикултурално вече МУЗИКА И ПОЕЗИЈА. Право учешћа имају сви песници, становници Сремских Карловаца, који најкасније до 10. марта доставе две песме. * Годишња Скупштина Црвеног крста Сремских Карловаца заказана за 22. фебруар у 16 часова. * Факултет за менаџмент, у сарадњи са Централном заједницом Срба у Немачкој и Омладинским саветом Србије, организује 1. марта у Сремским Карловцима агро конференцију „Трансфер знања од Немачке према Србији – Допринос дијаспоре“. * Просечна зарада на подручју Сремских Карловаца у 2017. години 43.722 динара, што је за 6,6% више него у 2016. години. * Сремске Карловце у 2016. години посетило 7.219 туриста, од чега су 2.160 били странци. Укупан број ноћења 12.926. *

МИРОВИЋ И ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ О СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

                Председник Покрајинске владе Игор Мировић разговаро је 14. децембра у Београду са патријархом Иринејем о сарадњи Српске православне цркве (СПЦ) и Покрајинске владе на унапређивању статуса имовине на територији АП Војводине, која је у поступку реституције враћена Српској православној цркви.14122016_sastanak_1

                Као посебно важна издвојена су питања израде Просторног плана подручја посебне намене културног предела Сремски Карловци и Просторног плана подручја посебне намене „Фрушка гора“, а разговарано је и о унапређивању туристичког потенцијала Сремских Карловаца, као и враћању патријаршијских винограда на територији сремскокарловачке општине. Саговорници су се сложили да је неопходно оптимално управљање арборетумом природе у Дворској башти, као и засадом разноврсних биљних врста које би требло да служе образовању.

                Покренуто је и питање намене појединих репрезентативних објеката, попут Стефанеума, једној од највреднијих грађевина у старом језгру града, као и Сватосавског дома, у којем је до пресељеwа у Магистрат, била смештена општинска администрација.

                Договорено је да се редовном комуникацијом и тешњом сарадњом надлежних покрајинских институција и представника СПЦ у наредном периоду преиспитају могућности и започне решавање дефинисаних приоритетних пројеката.

                Сусрету у Патријаршијском двору присуствовали су и Мирослав Штаткић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Владимир Галић, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине и Стојдин Павловић, директор патријаршијске управне канцеларије.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?