*Једна од највећих песничких манифестација на овим просторима,  „Сремскокарловачки песнички бродови“ биће одржана на Видиковцу 21. јула у 18.30 часова. Прва награда у категорији „Све је љубав“ припала је Гордани Мишев за песму „Могла бих“, друга Весни Андрејић Мишковић за песму „Волим те, стара моја“, а трећа Зори Анђелковић за песму „Неузвраћена љубав“. У категорији песама посвећених чесми Четири лава, првонаграђена је песма „Вратићу се теби“, аутора Мирка Стикића, друго место је додељено Николи Раусављевићу за „Песме с чесме Четири лава“, док је на трећој позицији песма „Фонтана жеља“, Срећка Алексића. * Факултет за менаџмент у Сремским Карловцима објавио конкурс за упис студената на основне академске и мастер студије. * Обустављен саобраћај од насељеног места Сремски Карловци до Банстола, рачунајући и раскрсницу Чортановци. * Министарство унутрашњих послова расписало је конкурс за упис полазника у Центар за основну полицијску обуку. Конкурс је отворен до 20. јула. *

МИРОВИЋ И ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ О СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

                Председник Покрајинске владе Игор Мировић разговаро је 14. децембра у Београду са патријархом Иринејем о сарадњи Српске православне цркве (СПЦ) и Покрајинске владе на унапређивању статуса имовине на територији АП Војводине, која је у поступку реституције враћена Српској православној цркви.14122016_sastanak_1

                Као посебно важна издвојена су питања израде Просторног плана подручја посебне намене културног предела Сремски Карловци и Просторног плана подручја посебне намене „Фрушка гора“, а разговарано је и о унапређивању туристичког потенцијала Сремских Карловаца, као и враћању патријаршијских винограда на територији сремскокарловачке општине. Саговорници су се сложили да је неопходно оптимално управљање арборетумом природе у Дворској башти, као и засадом разноврсних биљних врста које би требло да служе образовању.

                Покренуто је и питање намене појединих репрезентативних објеката, попут Стефанеума, једној од највреднијих грађевина у старом језгру града, као и Сватосавског дома, у којем је до пресељеwа у Магистрат, била смештена општинска администрација.

                Договорено је да се редовном комуникацијом и тешњом сарадњом надлежних покрајинских институција и представника СПЦ у наредном периоду преиспитају могућности и започне решавање дефинисаних приоритетних пројеката.

                Сусрету у Патријаршијском двору присуствовали су и Мирослав Штаткић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Владимир Галић, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине и Стојдин Павловић, директор патријаршијске управне канцеларије.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?