* Центар за културу, едукацију и медије „Академац“  почео активности за упис Карловачке бербе грожђа на листу нематеријалне културне баштине Србије.* Одборници Скупштине општине Сремски Карловци у петак, 15. новембра разматрају предлог одлуке о реблансу буџета за 2019. годину. Почетак је у 9 часова. * У понедељак, 18. новембра у 10 сати заседа општински Штаб за ванредне ситуације. Најављено формирање стручно-оперативних тимова за специфичне задатке заштите и спасавања. *Ванредна седница Црвеног крста Сремских Карловаца, након оставке свих чланова Управног одбора, изузев једног, Горана Маравића, биће одржана у среду, 20. новембра у 18 сати. Оставку поднела и секретар Црвеног крста Драгана Кљајић. * Факултет за менаџмент у Сремским Карловцима расписао конкурс за упис студената на основне и мастер студије у школској 2019/20. години. * Струја од 1. децембра поскупљује за 3,9 одсто. * Од 1. јануара 2020. поскупљује РТВ претплата са 220 на 255 динара месечно. *

Ликовна колонија у манастиру Петковица

„Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама успешно је до сада реализовао 11 ликовних колонија у фрушкогорском манастиру Петковица, које се одржавају од 2009. године“, рекла је данас, отварајући изложбу слика са Колоније у Петковици, Драгана Милошевић, ресорни секретар.
Сам манастир Петковица, како је истакла Милошевићева, јесте драгуљ српске културе још од XVI века и као такав идеално је место за ставаралачко-уметнички рад, који је данас овде у холу Покрајинске владе пред нама.

Сликари који учествују на овој традиционалној ликовној колонији, нагласила је Милошевићева, остварују вишеструке предности јер добијају услове за несвакидашњи стваралачки рад у амбијенту манастира креирајући нова уметничка дела.

„Посебно ми је драго“, сматра ресорни секретар, „што је Сектор за односе с верским заједницама успоставио сарадњу са Галеријом Матице српске и академским сликаром мр Данилом Вуксановићем, као селектором Колоније, чиме је остварен вид посебне међуресорне сарадње, јер се избором искусних академских сликара и младих неафирмисаних студената и уметника ствара посебан утисак и на самим сликама пред нама“.

Секретар Драгана Милошевић на самом крају је нагласила да сврха ове ликовне колоније јесте да се манастиру Петковица помогне путем уметничких дела, која промовишу манастир као носиоца драгоцене духовне баштине српске културе у АП Војводини.

„У нади да ће и ова изложба, која се у холу Покрајинске владе одржава другу годину заредом, постати традиционална, као и сама колонија, отварам изложбу“, рекла је на крају Драгана Милошевић.

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама задужен за односе с верским заједницама Мирослав Илић овом приликом је нагласио да је посебност овогодишње изложбе тим већа што Српска православна црква обележава и 800 година аутокефалности, чиме се српски народ афирмисао политички и духовно градећи заједницу која траје и данас.

О радовима на овогодишњој изложби говорио је и селектор Колоније и програмски директор Галерије Матице српске мр Данило Вуксановић.

Након свечаног отварања секретар Драгана Милошевић уручила је захвалнице учесницима Алекси Пивничком, мр Данилу Вуксановићу и Милошу Вујановићу.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?