Qatar diplomatic crisis. Saudi Arabia, the United Arab Emirates and Bahrain, three of six members of the Gulf Cooperation Council (GCC), along with Egypt, announced on Monday that they were severing diplomatic ties with Qatar.

Qatar’s foreign ministry reacted by saying it regretted the Arab countries’ „unjustified decision“.    

КАТАСТРОФАЛАН ИМИЏ ЕРСТЕ БАНКЕ

Карловачком листу недавно се јавио читалац који пуних 40 дана безуспешно покушава да отплатити кредит отворен код Ерсте банке у Сремским Карловцима. Највише временa банкарски чиновници, срећом безуспешно, провели су у претрази уговора који су сами креирали како би открили непостојећи члан о накнади за превремену отплату.

Бирократски пакао започео је оног тренутка када је кредитини заробљеник пожелео да отплати део кредита и када му је тек одата света тајна да то подразумева пролазак „босог по трњу“ комплетне процедуре, баш као и приликом првог задужења?! Наравно, трошкови у вези са процедуром коју је прописала банка плаћа ожалошћена породица, јер дуго година скривани намет не може појдиначно да плати несрећни грађанин.

У најмању руку непрофесионалан је и „заштитнички“ однос Народне банке Србије, која као уморни поштар све приговоре на поступање банкарских пијавица само прослеђује пословним банкама ради изјашњавања. Мрзовољни и добрано плаћени чиновници у Централној банци једва да испуњавају форму, а о суштини проблема, посебно појединца, баш и не размишљају пуно. По принципу Кадија те тужи, кадија ти суди, све банке се заклињу у своју невиност, па се таквог изјашњења није одрекла ни Ерсте банка.

Мало коме је јасно шта се дешава у Ерсте банци, односно ко и на који начин тамо зарађује плату. Наиме, банкарски чиновници после вишенедељног прерачунавања, показали су запањујуће незнање из само једне математичке радње. Погађате, реч је о множењу, јер је у овој фирми, која се назива банком, одузимање забрањено.  Дакле, дозвољено је и пожељно да се дуг сабира и множи, а врћање средстава, чак и када је и њима јасно да су „грешни“, постаје немогућа мисија.

Искуство нас учи да несрећа никада не иде сама о чему сведочи и покушај Ерсте банке да упркос отплаћеном кредиту настави да наплаћује рате сада већ непостојећег дуга! Да није реч о стварном догађају, већина би се насмешила уз култну упитну реченицу – Па људи, да ли је то могуће?

У редакцији Карловачког листа распламсала се иницијатива да се ова тужна прича тзв. обрачун Ерсте банке кандидује као студија случаја за ђаке прваке, где би дечица учила како не треба радити. О овој иницијативи читаоци ће бити више обавштени након што добијемо сагласност о њеном прихватању од надлежних државних органа у чему ћемо свакако истрајати.

Остаје још да се види каква ће бити реакција Ерсте групе у Аустрији, јер је тешко повровати да они уопште знају шта се дешава у „српској ћерки“.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?