* У оквиру пројекта „Знамените личности и установе Сремских Карловаца“ у библиотеци Бранко „Радичевић“ 17. октобра у 19 часова о архитекти Владимиру Николићу говориће Александар Стојкечић а о Самуилу Маширевићу казиваће Жељко Жарковић.* Самостлна изложба цртежа Горана јевтића „Магични реализам“ биће отворена У Галерији Културног центра 18. октобра у 19 часова. Поставка ће бити доступна љубитељима уметности до 23. октобра. * У Сремским Карловцима је у току изградња новог нафтног терминала компаније „Нафтахем“, која послује 16 година и запошљава 250 радника. Реч је о инвестицији вредној 12 милиона евра. * Мења се Просторни план Сремских Карловаца како би се фирми „Полет“ Нови Бечеј, у чијем саставу ради Циглана у Сремским Карловцима, дала могућност проширења простора намењеног за експлоатацију природних сировина. * Аутобуси ЈГСП „Нови Сад“, на линији број 63, поново саобраћају до Чортановаца. Цена карте 200 динара. * Факултет за менаџмент у Сремским Карловцима расписао конкурс за упис студената на основне и мастер студије у школској 2019/20. години. *

ИЗЛОЖБА О САБОРНОЈ ЦРКВИ СВЕТОГ НИКОЛАЈА

Музеј града Новог Сада и Епархија сремска приређују изложбу поводом 260-те годишњице од почетка градње Саборне цркве Светог Николе у Сремским Карловцима.
Црква је подигнута према пројектима насталим највероватније у Бечу. Аутори раскошног барокног иконостаса били су Арсеније Марковић, дрворезбар и сликари Теодор Крачун и Јаков Орфелин. Издвојивши се на централном карловачком тргу својим барокним стилом и лепотом, Саборна црква и данас симболизује величину и значај Карловачке митрополије, која је окупљала православне Србе у Хабзбуршком царству у пређашњим вековима.
На изложби ће бити представљени репрезентативни предмети из овог храма: старе богослужбене књиге, иконе, антиминси, свештеничке одежде и богослужбени предмети. Аутор изложбе је др Гордана Петковић, музејски саветник.

Свечано отварање изложбе је у понедељак, 29. октобра у 19 часова у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима. Изложбу че, како је најављено, отворити Његово преосвештенство Господин Василије, епископ сремски.

Посетиоци ће моћи да погледају изложну до 29. новембра.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?