* Влада Србије донела Одлуку о образовању Радне групе за израду нацрта Закона о Сремским Карловцима. * Локална самоуправа донела Програм мера техничке заштите објеката у саставу просторно културно-историјске целине од 2018. до 2021. године. У буџетском фонду за обнову наслеђа у 2018. години 50 милиона динара. * Од почетка августа Карловачки лист део текстова објављује и на Ромском језику. *

ИЗЛОЖБА О САБОРНОЈ ЦРКВИ СВЕТОГ НИКОЛАЈА

Музеј града Новог Сада и Епархија сремска приређују изложбу поводом 260-те годишњице од почетка градње Саборне цркве Светог Николе у Сремским Карловцима.
Црква је подигнута према пројектима насталим највероватније у Бечу. Аутори раскошног барокног иконостаса били су Арсеније Марковић, дрворезбар и сликари Теодор Крачун и Јаков Орфелин. Издвојивши се на централном карловачком тргу својим барокним стилом и лепотом, Саборна црква и данас симболизује величину и значај Карловачке митрополије, која је окупљала православне Србе у Хабзбуршком царству у пређашњим вековима.
На изложби ће бити представљени репрезентативни предмети из овог храма: старе богослужбене књиге, иконе, антиминси, свештеничке одежде и богослужбени предмети. Аутор изложбе је др Гордана Петковић, музејски саветник.

Свечано отварање изложбе је у понедељак, 29. октобра у 19 часова у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима. Изложбу че, како је најављено, отворити Његово преосвештенство Господин Василије, епископ сремски.

Посетиоци ће моћи да погледају изложну до 29. новембра.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?