* Окончана два модула пројекта Центра за културу, едукацију и медије „Академац“ –  „Унапређење медијске комуникације са маргинализованим грађанским групама“. Предстојећи модул: Етика и друштвена одговорност (17.12.2019). * Просечна нето плата исплаћена у септембру 2019. године на подручју Сремских Карловаца 49.698 динара, што је за 9,1% више него у истом месецу 2018. године. * Видиковац на Магарчевом брегу затворен за посетиоце до краја марта 2020. године. * Од 1. јануара 2020. поскупљује РТВ претплата са 220 на 255 динара месечно. * Центар за културу, едукацију и медије „Академац“  почео активности за упис Карловачке бербе грожђа на листу нематеријалне културне баштине Србије. *

ИЗЛОЖБА О САБОРНОЈ ЦРКВИ СВЕТОГ НИКОЛАЈА

Музеј града Новог Сада и Епархија сремска приређују изложбу поводом 260-те годишњице од почетка градње Саборне цркве Светог Николе у Сремским Карловцима.
Црква је подигнута према пројектима насталим највероватније у Бечу. Аутори раскошног барокног иконостаса били су Арсеније Марковић, дрворезбар и сликари Теодор Крачун и Јаков Орфелин. Издвојивши се на централном карловачком тргу својим барокним стилом и лепотом, Саборна црква и данас симболизује величину и значај Карловачке митрополије, која је окупљала православне Србе у Хабзбуршком царству у пређашњим вековима.
На изложби ће бити представљени репрезентативни предмети из овог храма: старе богослужбене књиге, иконе, антиминси, свештеничке одежде и богослужбени предмети. Аутор изложбе је др Гордана Петковић, музејски саветник.

Свечано отварање изложбе је у понедељак, 29. октобра у 19 часова у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима. Изложбу че, како је најављено, отворити Његово преосвештенство Господин Василије, епископ сремски.

Посетиоци ће моћи да погледају изложну до 29. новембра.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?