* Влада Србије донела Одлуку о образовању Радне групе за израду нацрта Закона о Сремским Карловцима. * Поводом наступајућег јубилеја 800 година од проглашења аутокефалности Српске православне цркве, Карловачка гимназија и Издавачка кућа ДАТА Статус организују 29. новембра у 19 часова у Свечаној сали Гимназије промоцију књиге „Српска православна црква и осам векова историје у слици и речи“. * Промоција књиге „Монаштво Карловачке митрополије“, аутора епископа шумадијског Саве и Стевна Бугарског, биће одржана у Карловачкој богословији 1. децембра у 19 часова. * Од почетка августа Карловачки лист део текстова објављује и на Ромском језику. *

ИЗАЗОВИ НОВИХ МЕДИЈА

Већ два миленијума наша цивилизација се са колективним наслеђем упознаје посредством  књиге која се, у овом трећем миленијуму, суочава са новим изазовима које доноси технолошка револуција, рекла је данас у Сремским Карловцима, на трибини „Књига и нови медији – удруженим снагама“, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Ти изазови, како је констатовано на овој конференцији, коју је организовао сремскокарловачки Факултет за менаџмент, иду дотле да има много оних који верују да ће електронска издања сасвим потиснути традиционална штампана издања књига, али и много и оних који верују да се то, ипак, неће десити.

На конференцији су говорили и амбасадор Краљевине Мароко  Мохамед Амин Белхаж и амбасадора Палестине у нашој земљи, Мохамед Набхан. Белхаж је, том приликом,  изразио задовољство што ће на овогодишњем  63. Међународном сајму књига у Београду управо његова земља бити почасни гост.

У нашој култури књига и данас има веома важно место, а електронска издања је, без обзира да ли је реч о књигама на арапском, шпанском, француском или енглеском језику, нису потиснула“, додао је марокански амбасадор.

Испред Факултета за менаџмент учеснике конференција организоване у четири сесије – “Култура читања“, „Лингвистичка и медијска писменост“, „Библиотеке, интернет и демократија“ и „Књига у корицама глобализације“ – поздравио је декан проф. др Горан Квргић.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?