* Трговински објекти у Сремским Карловцима који раде суботом од 4 до 7 часова намењени за грађане старије од 65 година: Микромаркет НС – Прерадовићева 5а, Микромаркет НС – Браће Анђелић 7, Микромаркет НС – М. Стратимировића 34, Микромаркт НС – Петроварадинска 31, Месара Буба – Прерадовићева 16, Месара Буба – Прерадовићева 13, Арчи плус – М. Стратимировића 25, ДТЛ Персу – М. Стратимировића 2а. * Општинска изборна комисија прогласила три изборне листе за изборе који ће бити одржани 26. априла: 1. Александар Вучић – за нашу децу; 2. Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије Јединствена Србија – Драган Марковић Палма; 3. Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка. * Пензије за март биће, уз 4.000 динара помоћи, исплаћене у целости 10. априла. * На подручју Сремских Карловаца на крају 2019. године 312 незапослених, од тога 182 жене.* Просечна цена метра квадратног непокретности за утврђивање пореза на имовину у првој зони на подручју Сремских Карловаца за куће 39.600 динара, а за станове 63.400 динара. * На подручју Сремских Карловаца од јануара 2021. године биће забрањена употреба пластичних кеса.*

ЗАБРАЊЕНА УПОТРЕБА ПЛАСТИЧНИХ КЕСА

Одборници локалног парламента усвојили су недавно одлуку о условима за коришћење пластичних и папирних кеса, као и торби за испоруку робе на територији Сремских Карловаца. Обавезе које проистичу из ове одлуке примењују се за сва малопродајна и велепродајна места на којима се продаје роба, као и на регистрована пијачна места.

Одлуком је предвиђено да све кесе морају да буду од биоразградивог материјала, али и да у себи садрже адитиве који током времена убрзавају процес биоразградње.

На подручју сремскокарловачке општине забрањена је употреба пластичних кеса, осим  биоразградивих. Испекцијски надзор поверен је комуналном или инспектору задуженом за заштиту животне средине, што ће за Сремске Карловце бити највећи изазов.

Фирме које се оглуше или оправдање за извргавање примене ове одлуке буду налазе у томе како „нису знали“ или „имају велике залихе кеса“, ризикују да буду санкционисане новчаном казном од 150.000 динара, као и одговорна особа са додатих 25.000 динара. Санкције за предузетнике су преполовљене, односно 75.000 динара.

Нажалост, предвиђено је да се одлука примењује од почетка следеће године, чиме је дато довољно времена да се трговци припреме и пронађу, како то обично бива, „рупу у закону“. Потрошачи су одавно презасићени трговачким лажима и преварама, што се најбоље могло видети када су у радњама почели да наплаћују кесе по ценама које су и неколико пута премашивале набавну цену. Наравно, страдали су потрошачи!

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?