* Породице у којима се у 2020. години роде близанци или тројке добиће једнократну новчану помоћ од 10.000 динара из буџета Општине Сремски Карловци. * Висина родитељског додатка за децу рођену у овој години, без обзира на редослед рођења, 20.000 динара. * Министарство одбране упутило је позив свим младићима рођеним 2002. године и старијих годишта који нису уведени у војну евиденцију да се јаве у Центар Министарства у згради Магистрата у Сремским Карловцима ради увођења у војну евиденцију. Регрут који се уводи у војну евиденцију треба да дође средом до 28. фебруара од 9 до 15 часова и да понесе личну карту. * На подручју Сремских Карловаца на крају 2019. године 312 незапослених, од тога 182 жене.* Просечна плата исплаћена у октобру 2019. године на подручју Сремских Карловаца 50.935 динара, што је за 9% више него у истом месецу 2018. године. * Просечна цена метра квадратног непокретности за утврђивање пореза на имовину у првој зони на подручју Сремских Карловаца за куће 39.600 динара, а за станове 63.400 динара. * На подручју Сремских Карловаца од јануара 2021. године биће забрањена употреба пластичних кеса.* Видиковац на Магарчевом брегу затворен за посетиоце до краја марта 2020. године. * Покрајинска влада  донела решење да матерински додатак за незапослене мајке за треће или четврто дете у 2020. години износи 15.000 динара месечно.* Нада Остојић Агбаба добитница споменице и ордена за несебичну, вишедеценијску помоћ избеглим, прогнаним и интерно расељеним лицима. Високо признање недавно уручио републички комесар за избеглице, Владимир Цуцић. * Расписан јавни позив за финансирање и суфинансирање  годишњих програма спортских организација у 2020. години. Рок за доставу пријава 6. фебруар.*

ЗАБРАЊЕНА УПОТРЕБА ПЛАСТИЧНИХ КЕСА

Одборници локалног парламента усвојили су недавно одлуку о условима за коришћење пластичних и папирних кеса, као и торби за испоруку робе на територији Сремских Карловаца. Обавезе које проистичу из ове одлуке примењују се за сва малопродајна и велепродајна места на којима се продаје роба, као и на регистрована пијачна места.

Одлуком је предвиђено да све кесе морају да буду од биоразградивог материјала, али и да у себи садрже адитиве који током времена убрзавају процес биоразградње.

На подручју сремскокарловачке општине забрањена је употреба пластичних кеса, осим  биоразградивих. Испекцијски надзор поверен је комуналном или инспектору задуженом за заштиту животне средине, што ће за Сремске Карловце бити највећи изазов.

Фирме које се оглуше или оправдање за извргавање примене ове одлуке буду налазе у томе како „нису знали“ или „имају велике залихе кеса“, ризикују да буду санкционисане новчаном казном од 150.000 динара, као и одговорна особа са додатих 25.000 динара. Санкције за предузетнике су преполовљене, односно 75.000 динара.

Нажалост, предвиђено је да се одлука примењује од почетка следеће године, чиме је дато довољно времена да се трговци припреме и пронађу, како то обично бива, „рупу у закону“. Потрошачи су одавно презасићени трговачким лажима и преварама, што се најбоље могло видети када су у радњама почели да наплаћују кесе по ценама које су и неколико пута премашивале набавну цену. Наравно, страдали су потрошачи!

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?