* Висина родитељског додатка за децу рођену у овој години, без обзира на редослед рођења, 20.000 динара. * Покрајинска влада  донела решење да матерински додатак за незапослене мајке за треће или четврто дете у 2020. години износи 15.000 динара месечно. * Министарство одбране упутило је позив свим младићима рођеним 2002. године и старијих годишта који нису уведени у војну евиденцију да се јаве у Центар Министарства у згради Магистрата у Сремским Карловцима ради увођења у војну евиденцију. Регрут који се уводи у војну евиденцију треба да дође средом до 28. фебруара од 9 до 15 часова и да понесе личну карту. * Просечна зарада у новембру 2019. године на подручју Сремских Карловаца 52.184 динара, што је за 2,5% више него у октобру исте године. * На подручју Сремских Карловаца на крају 2019. године 312 незапослених, од тога 182 жене.* Просечна цена метра квадратног непокретности за утврђивање пореза на имовину у првој зони на подручју Сремских Карловаца за куће 39.600 динара, а за станове 63.400 динара. * На подручју Сремских Карловаца од јануара 2021. године биће забрањена употреба пластичних кеса.* Видиковац на Магарчевом брегу затворен за посетиоце до краја марта 2020. године. * Нада Остојић Агбаба добитница споменице и ордена за несебичну, вишедеценијску помоћ избеглим, прогнаним и интерно расељеним лицима. Високо признање недавно уручио републички комесар за избеглице, Владимир Цуцић. * Покрет горана Војводине и Радио Београд 2 организују акцију „Тражимо загађивача године и заштитника животне средине“. Пријаве се примају до 31. марта.*

Додељене Вукове награде

У свечаним просторијама Председништва Републике Србије, данас су додељене Вукове награде појединцима и установама културе за изузетан допринос развоју културе у Републици Србији и свесрпском културном простору. Том приликом, у име Министарства културе и информисања, добитницима, угледним личностима и присутним гостима обратио се државни секретар Министарства Александар Гајовић.

„Када нешто траје безмало шест деценија, а везано је за културу и њене историјске тековине, онда је то за све нас обавезујућа традиција, коју с правом у времену пред нама морамо да градимо и непрестано надрагађујемо“, рекао је Гајовић.

Државни секретар је подвукао посебан значај коју ово признање има и нагласио да Вукова награда даје снагу да се истраје у невољама и буде бољи али и обавезује да се са правог пута који је својим радом утро сам Вук Караџић не скрене.

„Откад је устројена, Вукова награда има по свему посебан значај, а између осталог и стога  што скреће пажњу и на прегаоце у оним областима културе и науке, које су неправедно скрајнуте“, казао је Гајовић и додао: „Вукова награда којом ће се данашњи добитници овенчани дичити и пред прецима и пред потомцима, слови за исказ најдубљег поштовања за прегалаштво истакнутих појединаца и институција, али и највише признање нашој култури и науци у целини. Зато честитам свим добитницима Вукове награде за 2019. годину и желим им даљи успех у раду“.

Вукову награду сваке године додељује Културно-просветна заједница Србије под покровитељством Министарства културе и информисања.

Добитници Вукове награде за 2019. годину су: Мирослав Мика Алексић, Јелена Боровић Димић, Гордана Ђурђевић Димић, Радослав Зеленовић, Мр Милош Јанковић, Мр Драган Мартиновић Мартин, Јасмина Нинков, Душко М. Петровић, Мр Слободанка Ракић Шефер, Миња Субота. Добитници Изузетне Вукове награде су: Мр Бојана Борић Брешковић, Ђорђо Сладоје, ОШ „Бранко Радичевић“ из Стапара, Сабор фрулаша Србије „Ој, Мораво“ из Прислонице,  Школа за основно и средње музичко образовање „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?