* Влада Србије донела Одлуку о образовању Радне групе за израду нацрта Закона о Сремским Карловцима. * Поводом наступајућег јубилеја 800 година од проглашења аутокефалности Српске православне цркве, Карловачка гимназија и Издавачка кућа ДАТА Статус организују 29. новембра у 19 часова у Свечаној сали Гимназије промоцију књиге „Српска православна црква и осам векова историје у слици и речи“. * Промоција књиге „Монаштво Карловачке митрополије“, аутора епископа шумадијског Саве и Стевна Бугарског, биће одржана у Карловачкој богословији 1. децембра у 19 часова. * Од почетка августа Карловачки лист део текстова објављује и на Ромском језику. *

Дан државности Републике Србије

Грађани Србије 15. фебруара славе Дан државности – Сретење. Сретење је државни празник и слави се два дана, 15. и 16. фебруара у знак сећања на два значајна историјска датума која суштински карактерише културно-историјски и национални идентитет нашег народа.

Српски устаници предвођени Ђорђем Петровићем, у народу познатијем као Карађорђе, на Збору у Орашцу 15. фебруара 1804. године донели су одлуку да подигну Први српски устанак против Турака.

Истог дана 1835. године у Крагујевцу донет је Сретењски устав, први устав Србије и један од најмодернијих и најлибералнијих устава тог доба.

Српска православна црква 15. фебруар слави као Сретење Господње.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?