* Заказана седница Скупштине општине Сремски Карловци за 21. јун у 10 сати. Нови одборник Дејан Станковић (Покрет социјалиста). * Једна од највећих песничких манифестација на овим просторима,  „Сремскокарловачки песнички бродови“ биће одржана на Видиковцу 21. јула у 19 часова. Председник жирија Зоран Дашић Даша, вођа групе „Легенде“. * Кинолошко друштво „Дунав“ организује 27. Националну изложбу паса свих раса на Стражилову 7. јула. . * Факултет за менаџмент у Сремским Карловцима објавио конкурс за упис студената на основне академске и мастер студије. * Обустављен саобраћај од насељеног места Сремски Карловци до Банстола, рачунајући и раскрсницу Чортановци. * Максимална дозвољена брзина на ауто-путевима у Србији 130 km/h. * Од 1. јула родитељи ће за треће дете добијати 12.000 динара месечно наредних 10 година, а за четврто 18.000 динара. Право на добијање средстава имају родитељи који су добили треће или четврто дете од почетка године. *

Дан државности Републике Србије

Грађани Србије 15. фебруара славе Дан државности – Сретење. Сретење је државни празник и слави се два дана, 15. и 16. фебруара у знак сећања на два значајна историјска датума која суштински карактерише културно-историјски и национални идентитет нашег народа.

Српски устаници предвођени Ђорђем Петровићем, у народу познатијем као Карађорђе, на Збору у Орашцу 15. фебруара 1804. године донели су одлуку да подигну Први српски устанак против Турака.

Истог дана 1835. године у Крагујевцу донет је Сретењски устав, први устав Србије и један од најмодернијих и најлибералнијих устава тог доба.

Српска православна црква 15. фебруар слави као Сретење Господње.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?