* Уколико гледате ТВ ријалити програме, молимо Вас да одмах напустите сајт Карловачког листа! * Сремски Карловци остали без „Бранковог кола“. Седиште удружења у Новом Саду. * Почела примена Закона о заштити корисника финансијских услуга код уговарања на даљину, односно преко интернета: грађани заштићени од реклама и плаћања услуга које нису тражили. * Од 22. октобра почиње примена инстант-плаћања. Трансакције ће моћи да се обављају преко паметних мобилних телефона, рачунара, лаптопова или таблета. * Од почетка августа Карловачки лист део текстова објављује и на Ромском језику. * Факултет за менаџмент у Сремским Карловцима објавио конкурс за упис студената на основне академске и мастер студије. *

Дан државности Републике Србије

Грађани Србије 15. фебруара славе Дан државности – Сретење. Сретење је државни празник и слави се два дана, 15. и 16. фебруара у знак сећања на два значајна историјска датума која суштински карактерише културно-историјски и национални идентитет нашег народа.

Српски устаници предвођени Ђорђем Петровићем, у народу познатијем као Карађорђе, на Збору у Орашцу 15. фебруара 1804. године донели су одлуку да подигну Први српски устанак против Турака.

Истог дана 1835. године у Крагујевцу донет је Сретењски устав, први устав Србије и један од најмодернијих и најлибералнијих устава тог доба.

Српска православна црква 15. фебруар слави као Сретење Господње.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?