* У оквиру пројекта „Знамените личности и установе Сремских Карловаца“ у библиотеци Бранко „Радичевић“ 17. октобра у 19 часова о архитекти Владимиру Николићу говориће Александар Стојкечић а о Самуилу Маширевићу казиваће Жељко Жарковић.* Самостлна изложба цртежа Горана јевтића „Магични реализам“ биће отворена У Галерији Културног центра 18. октобра у 19 часова. Поставка ће бити доступна љубитељима уметности до 23. октобра. * У Сремским Карловцима је у току изградња новог нафтног терминала компаније „Нафтахем“, која послује 16 година и запошљава 250 радника. Реч је о инвестицији вредној 12 милиона евра. * Мења се Просторни план Сремских Карловаца како би се фирми „Полет“ Нови Бечеј, у чијем саставу ради Циглана у Сремским Карловцима, дала могућност проширења простора намењеног за експлоатацију природних сировина. * Аутобуси ЈГСП „Нови Сад“, на линији број 63, поново саобраћају до Чортановаца. Цена карте 200 динара. * Факултет за менаџмент у Сремским Карловцима расписао конкурс за упис студената на основне и мастер студије у школској 2019/20. години. *

ВЕК ЛИРИКЕ ИТАКЕ

Ђаци најстарије српске гимназије обележили су 27. септембра на Стражилову век „Лирике Итаке“, збирке песама Милоша Црњанског. Стотину ученика Карловачке гимназије рецитовало је стотину минута стихове једног од најзначајнијих стваралца српске литературе 20. века.

Црњански је за живота објавио три књиге: Лирика Итаке (1919), Одабрани стихови (1954) и Ламент над Београдом (1962). Најпознатије песме су му Стражилово, Суматра, Мизера, Серената и Траг.

За време Шпанског грађанског рата, Црњански је из Франковог штаба, извештавајући за лист Време, подржавао Франка и фалангистички покрет.

Други светски рат провео је у Лондону, а у Југославију се вратио 1965. године, мада је имао британско држављанство. За време боравка у Лондону настао је Роман о Лондону, објављен тек 1971. године.
Црњански је преминуо 1977. године у Београду.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?