* Упис деце у први разред Основне школе „23. октобар“ организован до 30. априла. Уписују се деца рођена од 1. марта 2011. до 29. фебруара 2012. године. * Од 1. априла скупље одношење смећа у Сремским Карловцима: нова цена 160,96 динара по члану домаћинства. * Установљена обједињена наплата туристичког обиласка знаменитости Сремских Карловаца. Цена за одрасле 470 динара, а за децу 290 динара. * Недеља сећања на Миодрага Радуловачког у Сремским Карловцима од 21. до 27. априла. * Удружење риболоваца „Дунав“ у Сремским Карловцима организује 24. јуна школу риболова за децу од седам до 14 година. * У издању Карловачког листа публикована збирка песама сремскокарловачких креативних стваралаца: Весна Фекете, Виолета Грујичић, Милица Плавшић, Биљана Гавриловић, Мирјана Јовичић, Милица Шолаја, Деана Саиловић, Владимир Рапченко, Благоје Катић и Димитрије Панфилов.

ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ПНЕУМОНИЈЕ ОД АПРИЛА

Вакцина против пнеумоније, која је у свету обавезна безмало деценију, почеће да се даје у домовима здравља деци од 2. априла ове године. Цепиво ће се давати деци до навршеног другог месеца живота и то заједно  са другим обавезним вакцинама тако да се постојећи календар вакцинације неће реметити.  Дају се три дозе у временским интервалима од четири до осам недеља, а ревакцинација је у другој години живота.vaccin

Вакцина ће бити обавезна за сву децу рођену ове године. Уколико се даје детету са два месеца, вакцина се прима у три дозе у првих шест месеци, а најмањи временски размак мора да буде месец дана, док је ревакцинација са годину дана.

Уколико дете добије вакцину после шестог месеца, предвиђено је да до првог рођендана добије две дозе, уз најмањи временски размак од два месеца између доза, а трећа доза ће бити између прве и друге године живота. Ако се дете први пут на овај начин штити од пнеумоније између друге и пете године живота, вакцина се даје у једној дози.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?