* Породице у којима се у 2020. години роде близанци или тројке добиће једнократну новчану помоћ од 10.000 динара из буџета Општине Сремски Карловци. * Висина родитељског додатка за децу рођену у овој години, без обзира на редослед рођења, 20.000 динара. * Министарство одбране упутило је позив свим младићима рођеним 2002. године и старијих годишта који нису уведени у војну евиденцију да се јаве у Центар Министарства у згради Магистрата у Сремским Карловцима ради увођења у војну евиденцију. Регрут који се уводи у војну евиденцију треба да дође средом до 28. фебруара од 9 до 15 часова и да понесе личну карту. * На подручју Сремских Карловаца на крају 2019. године 312 незапослених, од тога 182 жене.* Просечна плата исплаћена у октобру 2019. године на подручју Сремских Карловаца 50.935 динара, што је за 9% више него у истом месецу 2018. године. * Просечна цена метра квадратног непокретности за утврђивање пореза на имовину у првој зони на подручју Сремских Карловаца за куће 39.600 динара, а за станове 63.400 динара. * На подручју Сремских Карловаца од јануара 2021. године биће забрањена употреба пластичних кеса.* Видиковац на Магарчевом брегу затворен за посетиоце до краја марта 2020. године. * Покрајинска влада  донела решење да матерински додатак за незапослене мајке за треће или четврто дете у 2020. години износи 15.000 динара месечно.* Нада Остојић Агбаба добитница споменице и ордена за несебичну, вишедеценијску помоћ избеглим, прогнаним и интерно расељеним лицима. Високо признање недавно уручио републички комесар за избеглице, Владимир Цуцић. * Расписан јавни позив за финансирање и суфинансирање  годишњих програма спортских организација у 2020. години. Рок за доставу пријава 6. фебруар.*

Бесповратна средства за куповину кућа за 20 избегличких породица

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас уговоре којима је обезбеђена куповина сеоских кућа са окућницом за 20 избегличких породица у Војводини.

Бесповратну помоћ за стамбено збрињавање, у укупном износу од 20 милиона динара, обезбедила је Покрајинска влада, а корисницима је додељена преко програма Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима. Максималан износ за куповину куће износи милион динара.

„Покрајинска влада је предложила да се избегличким породицама које су користиле средства за стамбено збрињавање пре 2018. године, кроз неку врсту кредитног аранжмана, отпишу раније стечене обавезе, и да се на тај начин ставе у једнак положај са онима који данас добијају бесповратна средства“, рекао је председник Мировић и додао да је тај предлог упућен Скупштини Војводине на усвајање.

Мировић је још нагласио да Покрајина годинама подржава избегличку популацију путем различитих програма, као што је набавка грађевинског материјала, пољопривредних машина и стипендирање, те да ће раст планираних средстава за програме Фонда и у 2020. години бити уочљив.

Директор Фонда Душко Ћутило казао је да су од 2007. до данас овим видом помоћи збринуте 484 породице. Од пре две године захваљујући Покрајинској влади помоћ за куповину кућа је бесповратна.

Ћутило је истакао и изузетну сарадњу Фонда са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије, који је обезбедио средства за набавку грађевинског материјала породицама које су претходних година добиле средства од Фонда.

Додели уговора присуствовали су и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, председница Управног одбора Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима Нада Остојић Агбаба, чланица Управног одбора Фонда др Драгана Ћорић, као и помоћник комесара за избеглице и миграције, Иван Гергинов.

Аутор К.Л.

Login

Lost your password?